Цената на какаото на светскиот пазар е речиси преполовена во споредба со април, кога тон достигна цена од 11 илјади долари и сега изнесува околу шест илјади долари за тон.

Хрватското здружение на работодавачи наведува дека падот се должи на очекувањата за глобален вишок на суровини, послаба побарувачка и поволни временски услови во Брегот на Слоновата Коска, најголемиот производител во светот, пишува Индекс.хр.

Во исто време, додека суровината поевтинува, цените на чоколадото продолжуваат да растат, а според податоците на Евростат, во Хрватска во август тие биле за 8,9 проценти повисоки од минатата година, пишува RTL.

Исто така, се очекува дека Еквадор, четвртиот најголем производител, ќе произведе повеќе од 650 илјади тони оваа година, што би можело да ја надмине Гана, која моментално е на второ место.

„Мислам дека е навистина малку прерано да се зборува за ненадејно паѓање на цената бидејќи цените многу флуктуираат од месец во месец. Имавме и ситуација минатата година каде што во ова време од годината цената беше околу 8.000 долари по тон, само за да скокне на речиси 13.000 долари на крајот од годината. Голем дел од тоа зависи, се разбира, од жетвата на какао“, објаснува консултантот за земјоделска и прехранбена индустрија Звездана Блажиќ.

Блажиќ нагласува дека производителите на чоколадо се соочуваат со предизвикувачки времиња поради новите регулативи на Европската комисија во врска со намалувањето на содржината на шеќер и можните нови даноци, што сето тоа влијае на конечната цена. „Резултатот е дека нашата потрошувачка опаѓа“, заклучува таа.

Звездана Блажиќ забележува дека не смееме да заборавиме дека цената на какао пред две до три години беше помеѓу две и четири илјади долари, што значи дека сегашниот раст е сè уште огромен.

„Какаото не е единствената суровина и единствената состојка во пресметката на чоколадото. Исто така, тука е и шеќерот и сите други производи. Исто така, енергијата, па затоа е многу тешко да се зборува за можноста цените да се корегираат пониско сега“, заклучува таа.