Видео – Зошто системот на даноци е толку комплициран

2015-02-20 10:01

Цените на нафтата оштро паднаа под притисок на големите залихи во САД

2015-02-20 07:01

Цените на нафтата на меѓународните пазари во четвртокот паднаа на 59 долари за барел, притиснати од американските залихи и можното зголемување на производството од страна на Саудиска Арабија. На лондонската берза цената падна за 1,52 долари за барел во споредба со претходното затворање, на 59,01 долари. На американскиот пазар цената на...

4 причини за затворање на кредитна картичка

2015-02-19 07:01

Дали да ја задржите вашата кредитна картичка или да се откаже од неа? Ова прашање често си го поставувате. Затоа ви нудиме четири причини за затворање на кредитна картичка. Годишна членарина – За користење на кредитна картичка банките наплаќаат одреден годишен надомест, со кои нудат дополнителни...

Ни ММФ не може да ја спаси украинската валута – гривна

2015-02-18 07:01

Украинската валута продолжи да опаѓа и покрај помошта на Меѓународниот монетарен фонд, која е наменета за да се избегне банкрот на Украина. Званичниот девизниот курс на гривната, која за една година изгуби речиси три четвртини од својата вредност, изнесува 26,04 гривни за долар и 29,64 гривни за евро. Вредноста на гривната...

Видео – Како Wall Street влијае на економијата?

2015-02-17 10:01

Веднаш по финансиската криза, Вол стрит за некои стана синоним за корупција и алчност. Режисерот Joe Berlinger не води до епицентарот на финансискиот свет Њујоршката берза  да дознаете како Wall Street навистина влијае на економијата и на сите нас..

Охридска банка воведува осигурување на платежни картички

2015-02-17 07:01

За прв пат на македонскиот пазар, Охридска банка воведува осигурување на платежни картички. Сите нови и постојни корисници на картичките на Охридска банка можат да уживаат во сигурноста и бројните поволности: бесплатна заштита – осигурителната премија е покриена од страна на банката; без дополнителни...

Еврото зајакнува трета последователна недела по зголемувањето на германскиот БДП

2015-02-16 07:01

На светските девизни пазари еврото зајакнува трета недела по ред, благодарение на еконоскиот раст во еврозоната особено на германската економија и со надеж дека ќе се најде компромисно решение за грчкиот долг. Курсот на еврото на девизниот пазар се зголеми минатата недела во однос на американската...

Централните банки минатата година купиле 477 тони злато

2015-02-14 07:01

Централните банки минатата година купиле 477,2 тони злато, што представува втора најголема количина во последните 50 години, покажуваат податоците на World Gold Council. Тоа е за 17 проценти повеќе од предходната година, а со оглед на просечната цена на злато се проценува дека се потрошени вкупно 19,4 милијарди долари. Централните банки во последните пет години...

Видео – Што ја предизвикува рецесијата?

2015-02-13 10:01

Преку кореографија на Pilobolus раскажана од економскиот историчар Џон Стил Гордон, на забавен и едукативен поглед е прикажано она што ја предизвикува економска рецесија и како е стимулирано нејзиното обновување.

Народната банка на Кина индицира на можна дефлација

2015-02-13 07:01

Директорот на научно-истражувачкиот оддел на Народната банка на Кина, Лу Леи, не ја исклучува можноста земјата да се соочи со ризик од дефлација во услови на слабата домашна побарувачка, што го попречува економскиот раст на Кина. “На среден рок најголема неизвесност носи ризикот од дефлација”, изјави...