Криминалци украле криптовалути во вредност од 1,2 милијарди долари од почетокот на 2017-та година, откако популарноста на биткоинот и појавата на над 1.500 дигитални монети се поставија под светлата на рефлекторите на нерегулираниот сектор. Ова е јасно од пресметките на организацијата „Anti-Phishing Working Group“ (APWG), цитирани од „Ројтерс“.

Износот вклучува и пријавени и непријавени кражби.

„Еден од проблемите, кои ги гледаме во прилог на дополнителната криминална активност како трговијата со дрога и перењето пари преку криптовалути, е и кражбата на овие монети“, изјави Дејв Џеванс, извршниот директор на компанијата за безбедност на криптовалутите „CipherTrace“ и претседател на „APWG“.

Од овие 1,2 милијарди долари, рече Џеванс, едвај околу 20 проценти, па дури и помалку беа обновени.

Според експертот истрагата на сличен род криминална активност ќе биде потешко назад поради новиот европски закон за заштита на личните податоци, познат како „GDPR“.

„„GDPR“ негативно ќе се одрази на целокупната безбедност на Интернет и исто така без предумисла ќе го помогне криминалот“, рече тој. Според него истрагите на овој вид криминал ќе бидат отежнати поради ограничениот пристап до информации од клучна важност поради законот.

Примената на „GDPR“ значи дека голем дел од податоците за европските домејни во интернет регистерот „WHOIS“ веќе нема да бидат достапни за јавноста по 25-ти мај. Податоците на „WHOIS“ се главен извор на информации за истражувачите кои работат на спречување на онлајн кражби“, рече Џеванс.

Според него, европскиот пазар ќе биде исполнет со криминалци поради новата легислатива која ќе ја попречи работата на сајбер безбедносните компании.

 

 

Извор : Денар.мк