БРИСЕЛ (Ројтерс) – Годишната инфлација во еврозоната во август малку се забави на 2,0 отсто, објави агенцијата за статистика на ЕУ во понеделникот, потврдувајќи ја претходната проценка.

Еуростат исто така потврди дека инфлацијата со исклучок на нестабилната енергија и непреработените цени на храната, кои Европската централна банка внимателно ги зема во политичките одлуки, изнесува 1,2 отсто во текот на годината.

Месечнта стапка на инфлација изнесува 0,2 отсто, соопшти Еуростат, додека цифрата со исклучок на енергијата и храната беше 0,1 отсто.

Податоците ги потврдија пазарните очекувања за мало забавување на предвидената инфлација од 2,1 отсто во јули и беа во согласност со претходните проценки на Еуростат, објавени на 31 август.

Инфлацијата со исклучок на енергијата, храната, алкохолот и тутунот, на која веруваат многу економисти, изнесува 1,0 отсто во текот на годината, а 0,2 отсто во месецот.

Цените на енергијата се зголемија за 9,2 отсто за период од една година, во споредба со порастот од 9,5 отсто во јули.

Минатата недела Европската централна банка ја задржа политиката како што и се очекуваше, останувајќи на вистинскиот пат да ги заврши купувачите на обврзници оваа година и да ги зголеми каматните стапки следната есен, со оглед на тоа што инфлацијата повторно се враќа со пониските стапки на почетокот на годината.

ЕЦБ сака да ја задржи инфлацијата подолу, но блиску до, 2 проценти во текот на среден рок.