Надежите на 150-те сопственици на острови низ Грција, за кои се проценува дека ќе бидат продадени или подготвени да се продадат, беа оживеани кога побарувачката за употребливо земјиште за развој на нови суперлуксузни хотелски единици порасна во последниве години, анализира То Вима.

Не случајно на официјалната веб-страница на меѓународната компанија за недвижности Приватни острови Инк моментално има 13 огласи за продажба на грчки острови, вклучувајќи ги Вувалос во Амвракикосиот Залив, Агиос Јоанис, Агиос Томас и Трагониси во Саронскиот Залив, Софија Остров во Јонското Море, Спалатрониси во Ситонија, група острови во областа Китнос итн., додека огласи за острови за продажба може да се најдат и на веб-страницата spitogatos. Дополнително, има приватни острови кои се продаваат… приватно, односно нема објавени огласи. Една таков, наводно, е Скиропула. Ако се додадат стотиците острови или карпести островчиња кои се во портфолиото на јавните недвижности (некои повторно ќе зборуваат за распродажба на нашето национално богатство), листата на приватни раеви што треба да се експлоатираат добива епски димензии.

Меѓутоа, со исклучок на инвестицијата од 250 милиони евра, евра на најголемиот остров на комплексот Петалија од Гривалија и проектот на рускиот тајкун Дмитриј Риболовлев во Шкорпија за изградба на одморалиште за членовите на меѓународниот џет-сет, се уште нема други случаи на успешна продажба. Тоа е затоа што не е „лесна“ и „без проблем“ инвестиција, како што велат професионалците за недвижнини. „Многу е тешко да се заврши купопродажбата на приватен остров“, вели Лефтерис Потамијанос, претседател на Асоцијацијата на Брокерите во Атина-Атика, истакнувајќи дека се потребни 32 лиценци и одобрение од 4 министерства.