Вкупно 16.920 фирми, здруженија, претставништва на странски компании не ги пријавиле своите вистински сопственици во Агенцијата за економски регистри. Оваа законска обврска ја исполниле 156.582 даночни обврзници, што е 90,25 отсто од оние кои треба да го сторат тоа. Српските граѓани често се „кријат“ зад офшор компании од различни егзотични дестинации, кои се основачи на локални компании.

Кои се вистинските сопственици на фирми во Србија – и не само тие, туку и здруженија, донации, задруги, фондации, институции и странски претставништва на компании – се евидентирани во Агенцијата за деловни регистри. Или барем треба да биде.

Но, не секој што треба да ја исполни оваа законска обврска – имено, секој десетти сопственик „заборавил“ да го стори тоа, објави Н1. Највредни обврзници во исполнувањето на оваа обврска се – здравствените установи, а најмалку ја почитуваат регулативата – другите институции и здруженија.

„Здравствените установи имаат учинок од 94,47 отсто во евиденцијата, а најнизок учинок од 75,05 отсто имаат установите кои не припаѓаат на здравството и здруженијата, со учинок од 80 отсто евидентирани вистински сопственици“, посочуваат од АПР. Поточно, вистинските сопственици ги регистрирале сите затворени акционерски друштва и претставништва на странски донации.