На берзата во Њујорк во петокот индексите завршија позитивно и во плус, а цените на златото и суровата нафта придонесоа за раст.

S & P500

Во петокот, индексите на берзата во Њујорк завршија убедиво  над вишокот.  Дау Џонс додаде 347,5 поени, додека S & P500 порасна за 1,6% и затворен на 2747,30 поени. Мајкрософт (+ 2,54%) и Фејсбук (+ 2,4%) беа избрани од победниците. На крајот од азиската сесија, навивачите на овој индекс (тргување на MT4 платформата) забележаа раст од 0,19%. Од почетокот на годината, индексот порасна за 2,76%.

Ger30

Во петокот, Германскиот индекс забележа раст (+ 0,18%) што се затвора на 12483,79 поени. Губитник на денот беше уделот на E.ON (+ 3,78%).

Злато

Цената на златото забележа раст затоа што  доларот е во повлекување спрема  главните светски валути, пред се поради намалувањето  на американските државни обврзници, кои се пониски од минатата недела. Цената на златото околу 8:25 е околу 1340 долари .

Сурова нафта

Кон крајот на минатата ноќ и за време на азиското тргување, цената на суровата нафта се зголеми малку. Во петокот беше објавено дека бројот на бушотини е поголем за еден (сега вкупно 799). Суровата нафта се продава за околу 63,66 долари за барел, што денес претставува раст од околу 0,17%.

EUR / USD

За време на азиското тргување, еврото зајакна во однос на доларот, главно поради намалените приноси на државните обврзници на САД, кои се повлекоа од високи нивоа од минатата недела. Оваа година, податоците за растот на БДП во Германија за четвртиот квартал од 2017 година остануваат на ниво на очекувања. Во 23:00 часот се очекува да се формираат збир на бројки за инфлацијата во еврозоната. Околу 08:15, еврото се разменува за 1.2324 долари, што на почетокот на европската сесија го покажува зајакнувањето на еврото за 0,16%.

GBP / USD

За време на азиските тргувања, доларот ослабна во однос на британската фунта, главно поради намалените приноси на американските државни обврзници што се повлекоа од високите нивоа од минатата недела. Денес не постојат поважни економски соопштенија и вести од Велика Британија. Околу 08:20, овој пар е на ниво од 1.4011 долари за една фунта, што значи зголемување на фунтата од 0,26%.

USD / JPY

Во текот на Азија тргување, јапонски јенот зајакна во однос на доларот  и тоа главно се должи на намалените приноси  на американските државни обврзници кои  паднаа од високо ниво кое го имаа минатата недела. Околу 8:20 часот, оваа валута пар е со кои се тргува на ниво од 106,50 јенот во однос на доларот, како што на почетокот на Европската сесија Доларот слабее во однос на јенот од 0,27%.

EUR / GBP

За време на азиските тргувања, овој валутен пар доживеа лизгање . Денес не постојат поважни економски соопштенија и вестите од Велика Британија. Во 15:00 часот, Марио Драги, претседател на ЕЦБ ќе зборува. Околу 08:20, паритетот е на ниво од 0,8789 фунти за едно евро, што претставува зајакнување на британската фунта за 0,18%.

AUD / USD

За време на азиските тргувања, американскиот долар ослабна во однос на австралиската валута, главно поради приносите од обврзници во американски долари коишто се зголемија од високо ниво од минатата недела. Околу 08:20, овој пар е на ниво од 0,7880, што го прави австралискиот долар посилен во споредба со САД за 0,64%.

Bitcoin

Биткоин не паѓа толку нагло како што беше случај во претходниот период и околу 8:35 часот се тргува за (околу 9345 долари).