Во првите шест месеци од годинава во С. Македонија се затворени 4.856 фирми, а во исто време се регистрирани 3.732 нови, покажуваат податоците од државниот регистар на фирми. Интерпретациите на бизнис секторот се дека негативните статистички податоци забележани во последните години се главно резултат на светската криза, како најголем негативен фактор на економските движења,анализира „Пословни дневник“

Најмногу затвораат трговски фирми

Најголем дел од затворените фирми се од трговија, сместувачки капацитети и преработувачка индустрија, но и од градежништво, транспорт и складирање. Во просек, во првата половина од годинава секој ден затворале 27 фирми. Нешто помала е негативната стапка во истиот период лани, кога од Регистарот се избришани 4.997, а впишани се 3.859 новоосновани фирми.

За ублажување на последиците од кризата, државата воведе неколку мерки и стимулации, но бизнисмените велат дека тоа не е доволно.

Ангел Димитров, од Организацијата на работодавачи на Македонија, која е репрезентативна организација од приватниот сектор, вели дека податоците за затворање на околу 5.000 фирми во првата половина од годинава статистички не значат никакво зголемување во однос на 2021 година, но секако дека бројот на затворени фирми е поголем во однос на новоотворените, знак дека економијата не оди добро.

„Сè уште присутните последици од корона-кризата, засилени со порастот на цените на енергијата и храната како резултат на војната во Украина и високата инфлација, доведоа до тешки деловни услови. Високите цени на енергенсите внесоа голема неизвесност во бизнисот и проблеми во воспоставувањето нормални цени на производите“, рече Димитров.

Гледано по сектори – најзатворени фирми имаа во трговијата на големо и мало и поправка на моторни возила и мотоцикли (1.588), преработувачка индустрија (598), сместување и подготовка на храна (518), градежништво (358), транспорт и складирање (354). Слична била состојбата и во истиот период лани, по сектори.

Постојаниот тренд на поскапување на енергенсите има големо негативно влијание, па некои компании се затвораат бидејќи не можат да го издржат притисокот.

„За да се стабилизираат компаниите финансиски, треба да го поддржат изборот за користење обновливи извори на енергија (ОИЕ), да субвенционираат сметки за струја и да понудат струја на стопанството од државните централи по поволна цена и количина“, вели Трајан Ангелоски, претседател на Сојузот на стопански комори на Македонија.

Дали државната поддршка била доволна, јасно е од анализата на споредбените економски показатели во Македонија и земјите од регионот.

Повеќе пад и помал раст

„Во 2020 година земјите од Западен Балкан забележаа кумулативен пад на нивните економии од 3,2%, додека кај нас овој пад е 6,1%. Ако се анализира растот во 2021 година, тој е кумулативен 7,4% во земјите од Западен Балкан, додека кај нас е 4%. Овие податоци покажуваат дека нашата земја е помалку успешна во справувањето со кризата од соседните земји.

Постојаниот тренд на поскапување на енергенсите има големо негативно влијание, па некои компании престануваат да работат бидејќи не можат да го издржат притисокот. За да се стабилизираат компаниите финансиски, треба да се поддржи изборот за користење обновливи извори на енергија (ОИЕ), да се субвенционираат сметките за струја и да се понуди струја на стопанството од државните електрани по поволна цена и количина“, вели Ангелоски.

Тековните економски текови зависат од ликвидноста на компанијата, а тие што ќе ја загубат – банкротираат, предупредуваат бизнисмените.

„Заедничката оценка на компаниите е дека енергијата и кризите што ги придружуваат ја исцрпиле нивната кондиција и дека се во алармантна ситуација бидејќи ќе се соочат со условите што ќе следат зимава“, предупредува Бранко Азески, претседател на Стопанска комора на С.Македонија.