Златото е атрактивна предност во текот на поголемиот дел од човечката историја. Денешните инвеститори го користат како засолниште за нестабилноста на пазарот. Но, каде започна рудникот за злато и што изгледа како скапоцен метал при екстракција?

Од 2016 година, Кина беше најголем производител на злато во светот со 463,7 тони минирани таа година. Вториот по големина производител, Австралија, минимизира 287,3 тони во 2016 година, по што следи Русија со 274,4 тони.  RT   ги објави првите пет најголеми златни грутки кои сеуште постојат .

Како број пет во ранг беше извлечена во Калифорнија во 1992 година од страна на Sonora Mining Company. Грутката  беше пронајдена вградена во кварц карпа со  тежина по процесот на чистење во износ од 16,4 килограми, што е 527 тројца унци злато.  Делото е изложено во музеј за наследство во “Вирџерс” во Калифорнија. Таа има две имиња: понекогаш тоа се нарекува “Kautz Crystalline Gold Leaf Specimen”, во врска со Џон Каутц, сопственик на “Железонските лозја”.

Број четири е Нормандија Nugget, откриен во Kalgoorie, Западна Австралија во 1995 година. Нормандија е значително поголема од Ironstone, со тежина од 25,5 кг или 820 унци. Тоа било купено од пронаоѓачот пет години подоцна од Нормандија Рунинг и моментално е прикажано во музејот на Перт Ковница.

Третата  најголема грутка беше пронајдена во Kingower, австралиската држава Викторија во 1980 година. Раката на верата тежи 27,66 килограми или 875 тројца унци. Наградата, купена од казиното “Златна кутија” со седиште во Невада, е изложена во казиното лоби на улицата “Исток Фремонт” во Лас Вегас.

Вториот по големина нургетар во светот, Големиот триаголник, бил ископан во 1842 година во областа Миас на рускиот Урал. Грутката  со триаголен облик, во сопственост на руската држава, тежи 36,2 килограми, вклучувајќи парична казна златна содржина од 32,94 килограми или 1,059 тројца унци.  Големиот триаголник е изложен во руската колекција “Дијамант фонд” во московскиот Кремљ.
И на прво место е грутката која е пронајдена  во 1983 година од рудникот “Сера Пелада” во државата Пара, Бразил, ова парче злато во моментов е рангирано како најголем преживеан златен фустан во светот. Со бруто тежина од 60,82 кг, Pepita Canaa содржи 52,33 кг злато во вкупна вредност од 1,682 тројца унци. Делото го купи централната банка на земјата и моментално е прикажано во Централниот музеј Банко во Бразил.