Централните банки на напредните економии очекуваат уделот на златото во глобалните резерви да расте на сметка на американскиот долар поради намерите на овие институции да ги следат пазарите во развој при купување на скапоцената стока. Според новите податоци од истражувањето на Светскиот совет за злато (WGC) објавени на 18 јуни, 81 отсто од анкетираните централни банкари изјавиле дека очекуваат управителите на резерви да продолжат да ги зголемуваат своите златни резерви во следните 12 месеци. Ова е најголем удел во историјата откако WGC почна да спроведува студии за ова прашање во 2019 година.

Овогодинешното истражување за златните резерви на Централната банка (CBGR), кое собра податоци од рекордни 70 институции ширум светот, исто така покажа дека рекордни 29% од нив планираат да ги зголемат сопствените резерви на злато во текот на следната година. Оваа поволна перспектива за жолтиот метал од страна на менаџерите на банкарските резерви останува и покрај две последователни години на рекордни банкарски набавки на злато и новите врвни цени на злато во 2024 година.

WGC во својата анализа рече дека централните банкари сметаат на благородниот метал за да помогнат во ублажувањето на ризиците, како и да се подготват за понатамошна политичка и економска несигурност на глобално ниво. Главните три причини за инвестирање во злато, според учесниците во истражувањето, се следните: долгорочно складирање на вредноста (88%), однесување за време на кризи (82%) и неговата улога како ефективно средство за диверзификација на портфолијата (76 проценти). . Други 71% ја наведуваат важноста на металот како безбедно засолниште како мотив.

Големата вест е дека централните банки на богатите земји сега гледаат многу поповолно на инвестициите во злато. Повеќе од половина (57%) од оваа група изјавија дека учеството на златото во резервите ќе се зголеми во следниот петгодишен период – значително зголемување од минатогодишната анализа кога 38% од учесниците го кажаа истото. Згора на тоа, централните банкари во напредните економии се попесимисти во врска со изгледите на доларот како удел во глобалните резерви, став што е пошироко прифатен на пазарите во развој. 56% од испитаниците на анализата на WGC од индустриските земји очекуваат тежината на зелените банкноти во глобалните банкарски резерви да се намали во текот на следните пет години (наспроти 46% во 2023 година), став што го делат 64% од нивните колеги од светот во развој.

Приближно 13% од богатите домаќинства планираат да ги зголемат своите инвестиции во злато во 2025 година, од околу 8% минатата година – највисок удел откако WGC почна да спроведува истражување.

Побарувачката за злато, која продолжува и покрај големиот скок на неговата цена оваа година, ја потврдува опаѓачката улога на американската валута и желбата на централните банки да ги диверзифицираат своите резерви со други валути и средства, особено откако САД ја претворија зелената банкнота во оружје во санкциите против Русија.

Централните банки додадоа повеќе од 1.000 тони злато во своите резерви и во 2022 и во 2023 година, покажува анализата на WGC. Американските санкции против руските средства деноминирани во американски долари доведоа до прилив на златни средства во официјалните финансиски институции на земјите надвор од западниот блок, бидејќи вредноста на жолтиот метал не зависи од ниту една влада или банка, за разлика од фиат валутите.

Неколку последователни години на рекордно купување, чие темпо продолжува до 2024 година, е движечкиот фактор зад порастот на златото до скоро 2.450 долари. долари за троја унца во април. Скапоцената роба поскапе за 42 отсто од почетокот на воениот конфликт меѓу Хамас и Израел во октомври 2023 година.

Уделот на зелената банкнота во глобалните девизни резерви (без златото) падна од повеќе од 70 отсто во 2000 година на околу 55 отсто во 2023 година, бришејќи ги ефектите од апрецијацијата на американската валута, покажа студијата на Меѓународниот монетарен фонд овој месец. Ако се вклучи златото, уделот на доларот падна под 50%, тврди WGC.

Иако кинескиот јуан забележа одредени придобивки како резервна валута, неизвесноста за економијата на азискиот колос го намали бројот на оптимисти: само 59% од учесниците во овогодинешната анализа на WGC очекуваат уделот на јуанот во резервите на централната банка да се зголеми, во споредба со 79 % во 2023-а.