А британските богаташи таму бараат засолниште за своите средства

Во текот на изминатите неколку години, Абу Даби стана жешка точка за најбогатите луѓе во светот. Нивниот број наскоро би можел да се зголеми од богатите во Британија кои бараат безбедно засолниште за нивните средства.

Според луѓе запознаени со ова прашање, финансискиот центар на емиратот добивал бројни барања од Обединетото Кралство, каде владејачките конзервативци го укинале повластениот даночен режим за поединци кои не се регистрирани во земјата. Опозициската Лабуристичка партија вети дека ќе оди уште подалеку ако победи на очекуваните избори на 4 јули.

Слободната зона на Абу Даби – Глобалниот пазар на Абу Даби – веќе работи на пакет на стимулации, вклучително и начин на живот и визна поддршка, за да привлече професионалци од областа на финансиите, објави Блумберг њуз.

Претставниците одржаа состаноци во Лондон со некои од тие лица во последниве недели, рекоа луѓето, кои одбија да бидат именувани бидејќи информациите се доверливи. Абу Даби не се обидува да привлече само неданочни обврзници, туку целта е да ги објасни придобивките од овој потег на поширок опсег на богати британски државјани, рече еден од луѓето.

„Абу Даби продолжува да привлекува поединци со висока нето вредност од целиот свет“, рече портпаролот на слободната зона. „ADGM разви цврста регулаторна рамка и екосистем со прогресивни регулативи засновани на директна примена на англиското обичајно право, што дополнително ја подобрува атрактивноста на главниот град на ОАЕ“.

Информациите на емиратот доаѓаат откако канцеларот на ОК Џереми Хант ги претстави плановите за ревизија на системот на повластен даночен третман за нерезиденти – богати странци кои живеат во земјата, исто така познат како „недомови“. Лабуристиката Кир Стармер вети дека ќе ги затвори дополнителните „дупки“.

Абу Даби е веќе популарен меѓу милијардерите. Многумина се привлечени од заштитните мерки на градот кои ги оградуваат средствата од странски јурисдикции, неговите суверени богати фондови, кои контролираат повеќе од 1,5 трилиони американски долари и мрежата на договори за двојно оданочување на ОАЕ.

Најбогатиот човек со криптовалути Чангпенг „ЦЗ“ Жао, индиското семејство Адани, милијардерот од хеџ фондот Реј Далио и рускиот челичен магнат Владимир Лисин се меѓу десетиците поединци со висока нето вредност кои поставиле возила за специјална намена таму, објави Блумберг ТВ Бугарија.

Други поволности, како што се приход без данок, сончево време и временска зона што им овозможува на работниците да работат во Азија, Европа и САД, исто така му помагаат на градот и соседниот Дубаи да привлечат луѓе и бизниси од Лондон, Хонг Конг и Сингапур.