Фани Меј и Фреди Мек, познати американски осигурителни компании чија ликвидност ја предизвикаа финансиската и економската криза во 2008 година и беа национализирани од Стејт департментот за да спречат генерален колапс на пазарот на недвижности, се враќаат во приватни раце.

Ова е предлог во планот за реформа на пазарот на недвижности, кој, според Ројтерс, го достави Министерството за домување и урбан развој на САД на 5 септември оваа година до администрацијата на претседателот Доналд Трамп.

„Администрацијата на Трамп веќе презеде некои чекори во јули годинава за да повика на укинување на специјалниот статус за Фани Меј и Фреди Мек, најавувајќи дека нема да има продолжување на посебните мерки за овие осигуреници по 2021 година“, пренесува Ројтерс.

Гореспоменатиот извештај за реформа на пазарот на недвижнини дава административни и законодавни препораки за докапитализација на Фани и Фреди и прекинување на посебните мерки за осигурителните компании, придвижување на конкуренцијата на пазарот на домување и заштита на даночните обврзници од идните финансии.

И покрај исклучително негативниот публицитет на Фани Меј и Фреди Мек, Ројтерс потсетува дека и двете осигурителни компании, во 1936 и 1970 година, соодветно, биле основани од американскиот Конгрес. Идејата, додава агенцијата е дека осигурителните компании преземаат дел од портфолиото на кредити на домаќинствата од комерцијални банки за да купат куќа или стан, со што ќе го прошират кредитниот потенцијал на банките. Според истиот извор, двете осигурителни компании платиле 297 милијарди американски долари приходи на државниот буџет во првиот квартал од оваа година и досега добиле помош од 191 милијарди долари.

Коментирајќи ги плановите за приватизација на Фани Меј и Фреди Мек, списанието „Форбс“ забележува дека ваквите одлуки на американската претседателска администрација мора да добијат поддршка од Конгресот за што, проценува магазинот, немаат време со оглед на претстојните претседателски избори. Според „Форбс“, Министерството за домување и урбан развој предлага да ги приватизираат овие компании во моментот кога нивниот бизнис престанува да претставува системски ризик.

Една од мерките што ја спроведува Федералната агенција за финансирање на станови (FHFA) како директен „учител“ на Стејт департментот во Фани Меј и Фреди Мек беше да ги контролираат платите на нивните менаџери на 600.000 американски долари годишно.

 

Забрането превземање на содржината без претходна согласност од редакцијата на БанкоМетар.мк