Вештачката интелигенција ќе влијае на речиси 40% од сите работни места, се наведува во новата анализа на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ), пренесува Би-Би-Си.

Управната директорка на ММФ, Кристалина Георгиева вели дека „во повеќето сценарија, вештачката интелигенција најверојатно ќе ја влоши севкупната нееднаквост“.

Георгиева додава дека креаторите на политиката треба да се осврнат на „вознемирувачкиот тренд“ за да „спречи технологијата дополнително да ги поттикне социјалните тензии“. Пролиферацијата на вештачката интелигенција ги стави нејзините придобивки и ризици во центарот на вниманието.

ММФ соопшти дека вештачката интелигенција веројатно ќе влијае на поголем дел од работните места – околу 60% – во напредните економии. Во половина од овие случаи, работниците може да очекуваат да имаат корист од интеграцијата на вештачката интелигенција, што ќе ја зголеми нивната продуктивност.

Во други случаи, вештачката интелигенција ќе има способност да ги извршува клучните задачи што моментално ги извршуваат луѓето. Ова може да ја намали побарувачката за работна сила, да влијае на платите, па дури и да ги искорени работните места. Во меѓувреме, ММФ проектира дека технологијата ќе влијае на само 26% од работните места во земјите со ниски приходи.

Георгиева рече дека „многу од овие земји немаат инфраструктура или квалификувана работна сила за да ги искористат придобивките од вештачката интелигенција, што го зголемува ризикот дека со текот на времето технологијата може да ја влоши нееднаквоста меѓу нациите“.

Поопшто, работниците со повисоки примања и помладите работници може да забележат непропорционално зголемување на нивните плати по усвојувањето на вештачката интелигенција. Работниците со пониски примања и постарите може да заостанат, смета ММФ.

„Клучно е земјите да воспостават сеопфатни мрежи за социјална заштита и да понудат програми за преквалификација на ранливите работници“, вели Георгиева. „Со тоа, можеме да ја направиме транзицијата со вештачка интелигенција поинклузивна, заштитувајќи ги средствата за живот и ограничувајќи ја нееднаквоста“.

Анализата на ММФ доаѓа додека глобалните деловни и политички лидери се собираат на Светскиот економски форум во Давос, Швајцарија. Вештачката интелигенција е тема на дискусија, по порастот на популарноста на апликациите како Четџипити.

Технологијата се соочува со зголемена регулација низ целиот свет. Минатиот месец, претставниците на Европската унија постигнаа привремен договор за првите сеопфатни закони во светот за регулирање на употребата на вештачка интелигенција.

Европскиот парламент ќе гласа за предлозите на Законот за вештачка интелигенција на почетокот на оваа година, но секое законодавство нема да стапи на сила најмалку до 2025 година.