Агроиндустриска и комерцијална банка АИК банка а.д. Белград склучи договор со Народната банка на Србија (НБС) за стекнување акции во Сбербанк Србија а.д. Белград, врз основа на кој ќе стекне 100 отсто од сопственоста во таа банка, соопшти синоќа НБС.

Трансакцијата со пренесување на акциите на Сбербанк во сопственост на АИК банка ќе се реализира денеска“, се наведува во соопштението.

Иако бизнисот на Сбербанк Србија е поврзан со актуелната криза по вооружената агресија на Русија врз Украина и отстранувањето на руските финансиски институции од системот SWIFT, АИК банка, која работи во рамките на МК Групацијата, пред три месеци потпиша купопродажен договор за преземање на Сбербанк Србија.

Со промената што денеска ја објави НБС, Сбербанк Србија престанува да биде дел од банкарска групација предводена од Сбербанк Европа АГ, Виена, Австрија и станува дел од домашна банкарска групација.

„Имајќи ги предвид новите околности поврзани со бизнисот на претходниот акционер од Европската унија, НБС донесе одлука за покренување постапка за реструктуирање на Сбербанк, со што и овозможи на НБС директно да ги продаде своите акции“, се вели во соопштението на НБС. Со нивните деловни модели, банките ќе можат да понудат уште подобри услуги на своите клиенти, комбинирајќи ја експертизата и технологијата на двете банки и нивното долгогодишно искуство“.

Со оваа аквизиција АИК го зголемува пазарниот удел и станува една од најголемите банки во земјава, се наведува во соопштението.

НБС истакна дека „Сбербанк е високо капитализирана и многу ликвидна банка, која нема и ќе има потешкотии во исполнувањето на своите обврски и чии клиенти немаат причина да се грижат, а со продажбата на банката Сбербанк Србија, клиентите на Србија стануваат дел од силна домашна банкарска групација“.