Акциите паднаа ширум светот во четвртокот откако рускиот напад на Украина предизвика страв низ пазарите и го зголеми притисокот врз високата инфлација која веќе ја притиска глобалната економија.

На Волстрит, S&P 500 потона за 1,6% во почетокот на тргувањето за да продолжи со својот лош почеток на годината. Репер е дека индексот сега е намален за 13,5% од неговиот рекорд поставен на почетокот на оваа година. Акциите во Европа потонаа уште повеќе откако властите ги нарекоа потезите на Русија „брутален чин на војна“, при што германскиот DAX падна за речиси 5%.

Надвор од човечките жртви, конфликтот се чини дека ќе ги зголеми цените уште повеќе на бензинските пумпи и продавниците за храна ширум светот. Русија и Украина се главни производители не само на енергетски производи, туку и на житарки и разни други стоки. Војната може да ги наруши глобалните залихи, како и санкциите донесени од Соединетите Држави и другите сојузници.

Цените на нафтата од двете страни на Атлантикот скокнаа кон или над 100 долари за барел до највисоките нивоа од 2014 година, што е повеќе од 6%. Цените на големо се зголемија и за нафтата за греење, пченицата и другите стоки. Спот-цената во Европа за природниот гас, за кој континентот се потпира на Русија за снабдување, скокна за цели 31%.

На Вол Стрит, грижите за повисоките каматни стапки ги донесоа најголемите удари на големите технолошки акции и пресврт откако тие компании се зголемија за да го извлечат Вол стрит од падот предизвикан од корона вирусот во 2020 година.

Дау Џонс падна за 647 поени, или 2%, на 32.490.

Московската берза накратко го прекина тргувањето на сите пазари во четвртокот наутро. По обновувањето на тргувањето, берзанскиот индекс MOEX деноминиран во рубља падна за повеќе од 20%, а индексот RTS деноминиран во долари падна за повеќе од една третина.

Некои аналитичари очекуваат конфликтот да ги турка инвеститорите да се откажат од многу технолошки акции, со исклучок на секторот за сајбер безбедност.