Последиците од кризата најмногу ќе ги почувствуваат малопродажбата, угостителството, транспортот и авијацијата, како и деловните услуги.

Според податоците на Институтот за истражување на вработувањето (IAB), германската економија ќе ги чувствува последиците од „ковид-19“ најмалку до 2025 година, а стапката на економски раст ќе се намали за 0,6 процентни поени во следните пет години.

Ова го изјави коавторот на извештајот на IAB, Енцо Вебер и додаде дека пазарот на трудот се соочува со долгорочен пад на бројот на вработени: поточно, за околу 200.000 работници до 2025 година.

Сектори кои можат да очекуваат подобрување се информатичката технологија, јавните услуги и фармацијата. IAB предвидува дека, поврзано со пандемијата, ќе бидат изгубени 500.000 работни места, но треба да се создадат 300.000 работни места.

Вебер нагласува дека kovid-19 направи драматични промени, но дека тоа не е нужно лошо: имено, фокусот треба да биде насочен кон обука и отворање нови работни места. Институтот за економски истражувања, МФО, спроведе студија која ги даде следниве резултати:

Автомобилската индустрија е клучна за Германија и таму оптимизмот значително се зајакна во февруари, во споредба со претходните зимски месеци. Индексот на IFO за очекувања на директорите за следните месеци порасна за 15,1 поени, на 37 поени.

Индексот на очекувања на производството се зголеми уште повеќе – на 35,3 поени, од минус 0,5 поени во јануари. И покрај пандемијата, производителите на автомобили предвидуваат зголемување на извозот, иако се соочуваат со недостаток на некои суровини – поточно чипови.

Имено, индустриската активност во еврозоната започна побрзо минатиот месец, благодарение на зголемената побарувачка, но во скоро сите гранки има забележителен недостиг на суровини и зголемување на влезните трошоци.

Ова го покажа истражувањето на аналитичката компанија IHS Markit. Нивниот индекс на менаџер за набавки (PMI) скокна на највисоко ниво во последните три години во февруари, на 57,9 поени од 54,8 поени во јануари, над првичната проценка на 57,7 поени.

Композитниот индекс PMI, кој ги опфаќа секторите за производство и услуги и кој го смета за добар показател за состојбата на економијата во еврозоната, треба да биде објавен утре.

– Силниот раст на производството со себе донесе проблеми, имајќи предвид дека понудата сè уште не ја задоволува побарувачката за инпути. Забележани се доцнења во испораките и недостиг на материјали низ целиот блок, што доведува до скоро рекордни доцнења во синџирот на снабдување, изјави Крис Вилијамсон, главен економист во IHS Markit.