Време е да се претвори капитализмот во систем кој е похуман од денес, порака испратена до читателите вчера од лондонскиот „Фајненшл тајмс“, веројатно е највлијателниот медиум во светот на финансиската и деловната заедница што долго време ги надминува границите на Градот Лондон.

ФТ, придружуван од главниот и одговорен уредник Лионел Барбер, се придружи на пораката во широката глобална кампања што започна минатиот месец од група од 181 лидери на големи корпорации собрани околу Тркалезната маса на САД.

Да го цитирам Барбер: „Фајненшал тајмс верува во слободен капитализам на претпријатијата. Таа е основа за создавање богатство што носи повеќе работни места, повеќе пари и повеќе даночни приходи. Либералниот капиталистички модел ни донесе мир, напредок и технолошки процес во последните педесет години, драматично намалување на сиромаштијата и подигање на квалитетот на животот низ целиот свет. Во деценијата по глобалната криза, овој модел наиде на притисок да ги зголеми профитите и да ја зголеми вредноста на акционерот. Овие принципи на добар бизнис се неопходни, но не и доволни. На долг рок, здравјето на слободниот капитализам заснован на претпријатија ќе зависи од остварувањето профит со цел. Компаниите ќе дојдат до заклучок дека оваа комбинација им служи на нивните сопствени интереси исто колку и интересите на нивните клиенти и вработени. Без таква промена, подоцнежното лекување на последиците ќе биде далеку поболно. Време е за ресетирање “.

„Тајмс“ ја смета пораката толку важна што го обвитка целиот домашен проблем во своето насловно соопштение за големиот авторски придонес на Мартин Волф за тоа зошто крут, но всушност лажен, капитализмот денес се заканува на либерална демократија. Волф, исто така, се повикува на пораката неодамна испратена од американската тркалезна маса за бизнис и ја поддржува нивната теза дека мора да се напушти позицијата што се вкорени, додека Милтон Фридман водач на Економската школа во Чикаго изјавуваше дека „корпорациите постојат само затоа што да им служат на своите акционери “. Мора да признаеме дека работите тргнале „многу лошо“, заклучува Волф. Во текот на изминатите четири децении (па не само од последната криза), се соочивме со тројството зла: забавување на растот на продуктивноста, забрзување на нееднаквоста и огромни финансиски шокови.

Во низата статистики презентирани и интерпретирани, Волф им се придружува на оние кои, како Томас Пикети (кој деновиве објави нова книга за капиталните односи и идеологијата во 21 век), предупредуваат дека изнајмувањето капитализам, што е како опасна болест, е главна причина за погрешно дијагностицирање на глобалниот систем. , исцеден од креативност“. Тоа е, објаснува Волф, вид на економија каде пазарната и политичката моќ им овозможува на привилегираните лица и бизниси да извлечат значителен дел од уделот од сите други.
Волф предупредува на уште една клучна грешка (што, меѓу другото, ја доведе и Велика Британија во Брексит): „Кога некој ќе слуша политички дебати во многу земји, особено во САД и Велика Британија, лесно ќе се заклучи дека клучната причина за незадоволството лежи во ефтиниот увоз од Кина и приливот на слабо платената имигрантска работна сила. Сепак, погрешно е да се обвинат странците за растечката нееднаквост и забавувањето на продуктивноста “.

Подеднакво, погрешно е да се прочита „монополската надменост“ на која стојат економиите на многу до сега силни земји кои сами си тврдат право да владеат со економијата. Тоа е резултат на политики дизајнирани и намерно спроведени. И, колку се социјално штетни овие политики, според студијата спроведена од ММФ уште во 2015 година, што покажува дека, заради ваквите политики, само земјите на ОЕЦД се посиромашни за околу 450 милијарди американски долари годишно (што е еден процент од нивниот вкупен БДП.

Барбер, Волф и со нив целиот FT како билтен на светската капиталистичка заедница, решија да ја поддржат иницијативата за тркалезна маса за бизнисот и затоа што, иако декларативно се точни, не беа исполнети со широка поддршка. Деловната заедница одамна ја изгуби довербата во јавноста, и ова не е само знак дека системот треба да се промени, туку и најсилна сопирачка за каков било напредок. Затоа начинот на кој функционира нашиот политички и економски систем денес мора да се промени, или системот ќе пропадне самостојно, и овој процес нема да биде удобен за никого.

 

Забрането превземање на содржината без претходно одобрение од редакцијата на БанкоМетар.мк