Allianz Global Investors, еден од најголемите инвестициски фондови, се потпира на поскапувањето на доларот во однос на другите главни валути, соопштува „Bloomberg“.

Водечката светска валута е на најниската вредност по месеци и поголемиот дел од инвеститорите се обложуваат на продажби на краток период. Тоа сепак претставува сериозна можност за остварување на поголем профит, според Allianz Global Investors, каде сметаат дека постојат сите предуслови доларот повторно да поскапи.

Спротивно на очекувањата на пазарот

Фондот, кој управува средства за над 498 милијарди долари, се обложува против популарното верување дека доларот ќе продолжи да поевтинува, дури и откако насобраната заработка по изборот на Доналд Трамп за претседател на САД ќе исчезне. Инвестициските одлуки на Allianz Global Investors се противтежа со севкупните расположенија на пазарот, сумирани во студија на аналитичкиот компанија CFTC.

Според податоците на CFTC очекувањата за раст во вредноста на доларот во однос на другите основни валути достигна најниско ниво за последните четири години. Индикативен во овој поглед е екстремно нискиот број на долгорочни позиции собрани во CFTC статистика.

Предуслови

„Очекувањата се уште треба да се за еден линеарен долар“, објаснува Какпер Брзезњак, менаџер, специјализиран во областа на пазарите со фиксен принос во Allianz.

Доларот е фундаментално многу поевтин во споредба со минатата година. Во одреден степен тоа се должи на краткото позиционирање на инвеститорите, бидејќи мала промена на пазарот може да доведе до голем пресврт“.

Американската фискална експанзија и зголемувањето на каматните диференцијали би можеле да бидат потенцијални причини за поскапувањето на доларот, а израмнувањето на профитабилноста во земјите од Европската унија и Кина би можела да помогне за слабеењето на валути како еврото, според Брзезњак. По постигнувањето на врв во почетокот на јануари 2017 година, индексот „Bloomberg Dollar Spot“ кој предвиде пондерирана вредност на американската валута во однос кошница од други валути, ја намалил вредноста за околу 12%.

Како резултат на тоа, од Allianz создале позиции, кои се потпираат на поскапувањето на американската валута во однос на еврото, канадскиот долар и други основни валути.