Амазон ги пренесува своите француски даночни трошоци за дигитални услуги на своите мали и средни продавачи во Франција.

Француската влада го воведе дигиталниот данок од 3% на приближно 30 големи технолошки компании, вклучително и Гугл, Фејсбук и Амазон, во јули во обид да го израмни полето за играње помеѓу технолошките гиганти и локалните бизниси. Амазон најави дека од 1 октомври ќе ги зголеми таксите на продавачот за 3% за да се компензира оваа загуба на компанијата од САД. Администрацијата на Трамп покрена истрага за политиката, за која вели дека неправедно се насочува кон американските компании.

 

Забрането превземање на содржината без претходна согласност на редакцијата на БанкоМетар.мк