Амазон сака да ги мотивира луѓето никогаш да не заборават да купат намирници што се при крај на рокот или недостасуваат во фрижидерот.

Имено, според извештаите на технолошките медиуми, инженерите на Амазон развиваат паметен фрижидер во кој без каса ќе ја имплементираат технологијата што ја користат во своите продавници.

Оваа технологија ќе ги следи навиките за купување кај потрошувачите и ситуацијата со намирниците во фрижидерот, кога залихите на често купуваните производи се при крај, ќе ги предупреди потрошувачите за ова. Исто така, ќе овозможи купување на овие намирници преку своите продавници Amazon Fresh и Whoole Foods, со што ќе се отвори уште една можност за дополнителна заработка.

Друга опција што може да ја има фрижидерот Амазон е предложениот рецепт. Врз основа на храната што ја имате во фрижидерот, технологијата ќе ви препорача што би можеле да готвите со нив. Што се однесува до производството на самиот фрижидер, Амазон ќе соработува со партнерите и познатите производители на бела техника, но целата технологија во него треба да биде на Амазон. Иако ништо не е официјално познато, бидејќи станува збор за Амазон, ние исто така очекуваме поддршка за гласовниот асистент Алекса за да можеме да разговараме и со овој фрижидер.

Американската компанија досега потроши околу 50 милиони долари за развој на паметниот фрижидер, а неговиот развој трае околу две години. Сепак, се уште не е познато дали нивниот уред навистина ќе се појави на пазарот или, незадоволни од финалниот производ и потенцијал, на крајот ќе се откажат од него. И ако навистина се појават на продажба, едно е сигурно – нема да биде ефтино.