Сите клиенти на American Express во Хрватска можат да ги користат своите картички до крајот на оваа година, по што ќе бидат заменети со Visa.

„PBZ Card беше издавач на American Express картички во Хрватска кои можат да се користат до крајот на оваа година. Според одлуката на American Express да го напушти лиценцираниот деловен модел во земјите на ЕУ, PBZ Card повеќе не издава картички American Express или е во можност да им обезбеди на своите клиенти картичка American Express од друг издавач надвор од Република Хрватска “, изјавија од PBZ Card.

Ако клиентот сè уште сака картичка American Express, тој или таа може да ја бараат директно од American Express во земјата каде што American Express им издава картички на луѓе од други земји.

Повлекувањето на моделот на лиценци „American Express“ се однесува на пазарот на Европската унија, но не за Босна и Херцеговина и издавачите на картички „Американ експрес“ во БиХ.

Според Централната банка на Босна и Херцеговина, на крајот на 2018 година имало 7.123 картички American Express во Босна и Херцеговина и се најмалку застапени картички.

Пазарниот удел на Американ експрес во БиХ е само 0,3 проценти.

 

Забрането превземање на содржината без претходно одобрение од редакцијата на БанкоМетар.мк