Американскиот претседател Џо Бајден денес ќе издаде извршна наредба со која ќе се овласти американската влада да санкционира кој било сектор од руската економија.

Исто така, ќе може да им забрани на американските банки да учествуваат во купување на државни обврзници деноминирани во рубли на примарните пазари, пренесува Ројтерс.

Сепак, тоа не ги спречува американските заемодаватели да купуваат руски суверен долг на секундарните пазари, додава британската агенција.

Пазарни експерти, економски стратези и аналитичари со поделени мислења за најавената финансиска офанзива на Вашингтон против Русија.

Аналитичарот Кристофер Гренвил, од компанијата за економски истражувања ТС Ломбард во Лондон, проценува дека санкциите на примарниот пазар на руски државни обврзници (ОФЗ) ќе влијаат на каматната стапка на централната банка за 50 основни поени повисока отколку што инаку би била.

„Санкциите се калибрирани да бидат строги, но не премногу. „Тие се сериозни затоа што не е само уште една рунда политички санкции против неколку официјални лица или компании од црните списоци за кои никој досега не слушнал, но тие се дизајнирани да и наштетат на Русија со зголемување на трошоците за позајмување и ослабување на рубљата“, рече Гренвил.

Тој додава дека меѓународните инвеститори, бидејќи санкциите се однесуваат само на примарната емисија, ќе продолжат да купуваат должнички хартии од вредност на руските држави на секундарните пазари.

Хаснаин Малик, раководител на истражување на пазарот на капитал во лондонската група „Телимер“, смета дека ограничувањето на САД за купување на нов руски државен долг „тешко може да биде силна казна за економијата со фискален дефицит под 1,0 проценти и учество на јавниот долг од помалку од 20 проценти”.

„Во најдобар случај, ова е сигнал дека Соединетите држави можат да ги засилат своите финансиски мерки против Русија и тука сега има малку што би ја разнишало ситуацијата со инвестирање во Русија пред санкциите“, рече тој, пренесува Ројтерс.

Светските агенции објавија дека Соединетите држави вовеле нови санкции кон Русија, кои опфаќале повеќе од 30 лица и компании и дека тие одлучиле да протераат 10 руски дипломати. Санкциите се однесуваат и на забраната за купување руски суверен долг на примарниот пазар по 12 јуни.

Причината за воведување нови санкции, како што тврди Вашингтон, е мешањето на Москва во американските избори во 2020 година и сајбер нападите за кои американската влада ја обвинува Русија.