Авторот на светскиот бестселер „Црн лебед“, Насим Талеб, кој своевремено веруваше дека биткоинот е ветувачка нова валута бидејќи не е контролиран од владата, остро го критикуваше ова дигитално средство, велејќи дека „не може да биде краткорочно или долгорочно складирање на вредност“.

„Во сегашната верзија, и покрај возбудата, биткоинот не успеа да ја задоволи идејата за валута без влада (се покажа дека не е ниту валута), не може да биде ниту краткорочна ниту долгорочна залиха на вредност (неговата очекувана вредност не е поголема од 0), не може да биде ниту сигурна заштита од инфлација и, што е најлошо, не претставува, дури ни од далечина, безбедно засолниште за инвеститорите“, рече Талеб во написот под наслов „Биткоин, валути и балони“ и додаде дека нема докази дека блокчејн технологијата е корисна.

Објаснувајќи го своето мислење зошто биткоинот „вреди точно нула“, Талеб рече дека златото и другите благородни метали обично не бараат одржување, не се распаѓаат низ историскиот хоризонт и не бараат одржување со цел да ги освежат своите физички својства со текот на времето, пренесува порталот Бизлајф.

„Криптовалутите бараат траен интерес за нив“, напиша американскиот академик, есеист и статистичар од либанско потекло, автор на неколку познати книги за финансии.

Ова не е прв пат Талеб да го критикува биткоинот. Во април, тој рече дека криптовалутата е измама и дека е премногу нестабилна за да биде ефективна валута.