Планот за американското семејство е нов проект на претседателот eо Бајден, кој треба да се финансира со зголемување на даноците на богатите. Со зголемување на даноците за најбогатите Американци, треба да се обезбедат средства за програми за образование и грижа за децата, а Бајден се очекува да го претстави планот во целост следната недела.

Белата куќа соопшти дека американскиот семеен план нема да влијае на ниту едно семејство што заработува помалку од 400 000 долари годишно. Секретарот за односи со јавноста Џен Псаки потврди дека идејата на Бајден е товарот за финансирање на програмата да го сносат најбогатите лица и компании, но таа не зборуваше за деталите, пренесува Би-Би-Си.

Според „Њујорк тајмс“, предлогот е да се зголеми највисоката стапка на маргинален приход од 37 на 39,6 проценти, што е практично поништување на одлуката за намалување на даноците од 2017 година. Исто така, се предлага да се зголеми данокот на капитална добивка од 20 до 39, 6 проценти за Американците кои заработуваат повеќе од еден милион долари годишно. Во некои сојузни држави кои наметнуваат свои даноци на капитална добивка, вкупниот данок може да достигне 50 проценти.

Акциите на њујоршката берза паднаа најмногу во последниот месец веднаш по објавувањето на веста за семејниот план. Предлогот за нов начин на оданочување може да ја поништи долгогодишната одредба на законот за данок, со кој се оданочува повратот на инвестицијата помалку за варијабилните трошоци. Бајден рече дека е неправедно што многу капитални добивки и богати поединци подлежат на пониски даночни стапки од приходите на работниците од средната класа.

Планот се очекува да наиде на отпор од републиканците во Конгресот, во кој демократите имаат слабо мнозинство, па затоа предлогот не може да помине без нивна едногласна поддршка, пренесува Market Watch. Претходно презентираниот план за инфраструктура на Бајден, во вредност од 2.300 милијарди долари, исто така се заснова на финансирање од зголемување на данокот на претпријатијата.

Републиканците во Сенатот го објавија својот алтернативен план за инфраструктура вреден 568 милијарди долари. Планот беше претставен на две платформи и содржи трошоци за патишта, транзитни системи и широкопојасен интернет за пет години и не дава детали за наплата на трошоците, што е централно прашање во преговорите на двете страни во Конгресот со кои се бара компромис.

Планот на републиканските сенатори предвидува трошење 299 милијарди долари на патишта и мостови, наместо 115 милијарди долари по предлогот на Бајден, пренесува Волстрит журнал. Планот на Републиканците предвидува и 61 милијарда долари за системи за јавен транспорт, 20 милијарди за железници и 65 милијарди за широкопојасна интернет мрежа.

Републиканците предлагаат наплата на кориснички такси за електрични возила и конверзија на постојните федерални трошоци, истовремено спротивставувајќи се на зголемувањето на даноците на доход заради финансирање на инфраструктурни проекти. За време на состанокот на Бајден со двопартиската група конгресмени оваа недела, претседателот побара од републиканците да го претстават својот план до средината на мај, но тие тоа го сторија веќе во четвртокот.

Клучното прашање за двата плана на Бајден е кои даноци и за колку е оптимално да се зголемат? Експертите различно ги оценуваат предлозите, изјавувајќи дека тие се фер, но исто така и дека можат да го обесхрабрат бизнисот. Богатите инвеститори би можеле да ја забрзаат продажбата на хартии од вредност за да избегнат дополнително оданочување, а најголемиот предизвик за Бајден е како да се спречат ваквите реакции на пазарот.