ИПО во САД во 2018 година го има најдобриот прв квартал во последните три години, според истражувањето на инвестициската банка Ренесанса Капитал.

Првичната понуда на акции во овој период, на берзата се излезе со 43 компании, кои се собрани вкупно 15,6 милијарди долари, надминувајќи ги и резултатите во истиот период минатата година, со колку што е $ 5 милијарди долари.

Иако американската берза имаше тешко време, бидејќи на многу неизвесности на пазарот на капитал САД – флуктуации во индексот Дау Џонс, зголемување на каматните стапки и потенцијална трговска војна со Кина, неочекувано позитивни резултати на првиот квартал од 43 компании, што завршува на 31 март, како и успешно деби на берзата Шведската компанија Spotify стриминг и хостинг сервис Dropbox, покажува дека пазарот е првичната понуда на акции во позитивна динамика, вели инвестициска банка.

“Ако овие трендови продолжат, ќе има уште една година врв во вториот квартал од 2018 година”,

Овогодинешниот квартал е исто така посебен, бидејќи четири компании со почетна понуда за акции направија повеќе од една милијарда долари за возврат. Американската компанија, која обезбедува услуги ADT безбедност има направено $ 1,6 милијарди долари во јануари, на познатиот филм услуга Netflix во постигнатите приноси 2,25 милијарди долари во повластена quads, имаше бразилската компанија за платежни услуги PagSeguro, како и компанијата iQIYI , која се вика “Кинески Netflix”, со приходи од над една милијарда долари во првиот квартал. Кинеските компании во тоа време беа многу активни, со учество од 21 отсто на 15,6 милијарди долари во вкупниот капитал.

Исто така, како што е соопштено од страна на Вашингтон Пост, 40 проценти од сите компании, кои се на берзата се појавија во првиот квартал на 2018 година беа технолошки компании, чии акции се зголеми за 26 отсто, позитивен резултат се евидентираат и компании, кои обезбедуваат здравствена заштита да се зголеми цената акција од 13 проценти. Најголемите губитници беа индустриски компании, чии акции цените од почетокот на првичната понуда до крајот на првиот квартал падна за 29 отсто, а причината е закана за потенцијална трговска војна и високите царински давачки.