Швајцарската влада предупредува дека американскиот протекционизам ќе доведе до раст на швајцарскиот франк.

Се очекува БДП на Швајцарија оваа година да порасне за 2.4 проценти, а идната година за 2 проценти.

Нестабилноста на финансиските пазари може да доведе да се сврти ситуацијата која досега значеше јакнење на еврото во однос на франкот.

Тоа на швајцарските извозници ќе им создаде проблеми.