Најголемите американски банки, меѓу кои и „Голдман Сакс“, „Ситигруп“ ЏП Морган, минатата година заработиле вкупно шест милијарди долари во тргување со рубљи, покажуваат податоците на финансиската аналитичка компанија „Вали аналитика“.

На пример, на 20 мај 2022 година, трговец во Казахстан можеше да купи десет милиони долари од руска банка по курс од 59 рубли за долар. На ова се додава маржа од една рубља, а потоа се продава на колегите на Волстрит за брз профит од 169.000 долари. Потоа трговецот од Волстрит го препродава на меѓународен клиент по офшор цена од 61,5 рубли за долар, што може да донесе околу 250.000 долари профит, пишува Блумберг, пренесува Политика рс.

Во овој бизнис учествуваа банки од Казахстан и Ерменија, кои тргуваа со пазари во пријателски земји со Русија. Меѓу споменатите банки се Калик Банк (заработи 373 милиони долари во девизни трансакции со рубљата во 2022 година), Јусан Банк (износот не е наведен), Kaспи (77 милиони долари), Aмериабанк (106,7 милиони долари).

Блумберг наведува дека второто вклучувало банки кои работат во Русија како Рајфајзен банка, Газпромбанка и АК Барс банка. Претставниците на банката одбија да ги коментираат овие наводи, според анонимен извор на кој се повикува Блумберг, додавајќи дека Рајфајзен банка е еден од „најактивните продавачи“. Странските компании и инвеститорите кои ја напуштија Русија по почетокот на специјалната операција „очајно се обидуваа да ги заменат своите рубљи за долари“, што им овозможи на трговците со валути лесно да заработат. Купувале долари по пониска цена, а потоа ги продавале на купувачи по повисока цена.

Невозможно е да се каже точно колкав дел од овој приход доаѓа од банките на Волстрит. Од Русија во 2022 година биле испратени околу 43 милијарди долари, „поголемиот дел од парите отишле на банкарски сметки во соседните земји, вклучувајќи ги Казахстан, Ерменија, Грузија и Азербејџан“.