Четирите најголеми банки во Соединетите држави оваа недела изјавија дека имаат уште еден добар квартал и дека заздравувањето на економијата им овозможи да пласираат поголеми суми пари што беа резервирани за време на пандемијата. Нивното позиционирање го подобри финансирањето на акциите и трговијата со истите.

Комбинираниот профит на JPMorgan Chase & Co (JPM.N), Citigroup (CN), Well Fargo & Co (WFC.N) и Bank of America Corp (BAC.N), кои аналитичарите ги гледаат како носители на пошироката економија, во третиот квартал изнесува 28,7 милијарди долари, надминувајќи ги проценките, пишува Ројтерс.

Оваа ситуација беше предизвикана од издавање на шест милијарди долари заеднички средства што банките ги оставија настрана за време на пандемијата, во случај на загуби поради заеми што не беа реализирани благодарение на стимулот на владата, програмите за помош и одложувањето на исплатата на заемот.

Бидејќи забрзаната вакцинација им овозможи на Американците да се вратат на работа и повторно да воспостават контакти по 19 месеци затворање на компаниите и ограничувачки мерки поврзани со патувањето, трошоците експлодираа, велат банките.

Сепак, растот на кредитите, параметар кој во моментов е под будното око на аналитичарите, беше различно прикажан на Вол Стрит.

Општо земено, директорите и извршните директори се повеќе склони кон претпазлив оптимизам, охрабрени од фактот дека економијата е на пат кон закрепнување, и покрај ризиците од последниот бран на инфекција со вирусот Ковид-19 и загриженоста поврзана со инфлацијата.

ЈП Морган рече дека комбинираните трошоци за долгови и кредитни картички се зголемија за 26 проценти во однос на претходната година, додека ратите за плаќање со картички се стабилизираа, што доведе до благ пораст на задолжувањето. Во Централната банка на Америка, комбинираните трошоци преку кредитни и дебитни картички беа 21 процент.

Трошоците за картичките на брендот Сити во САД скокнаа за 24 проценти во однос на претходната година, но со голем број корисници кои плаќаат камата, приходите од овие сметки се намалија за три проценти. Постојат индикации дека овој тренд може да се смени бидејќи нето приходите од камати на картичките скокнаа за пет проценти во споредба со вториот квартал.

Пазарите на капитал погодени од кризата во изминатите шест месеци исто така беа поттик за заемодавачите, бидејќи лесните монетарни услови го зголемија рекордното ниво во однос на спојувањата и преземањата (М & А) и првичните јавни понуди.

Ова помогна да се ублажи падот на фиксните приходи од трговија оваа година, што достигна неверојатно забрзување благодарение на интензивната активност на пазарот.

Инвестицискиот банкарски гигант Морган Стенли во четвртокот ги поби проценките со добивка од 3,58 милијарди долари, што е за речиси 38 проценти повеќе од истиот квартал минатата година.