Дефицитот на САД во моментов изнесува 20 трилиони долари со тенденција да порасне на 30 милиони во следните десет години. Тоа би требало да биде причина за загриженост, сметаат од федералниот трезор на САД. Претседателот на Федералните Резерви, Роберт Каплан вели дека тие треба постепено и стрпливо да ги креваат стапките за федерален фонд во текот на 2018.

Новиот буџет на САД предвидува сериозен раст на воените трошоци, а американскиот долг би можело да достигне до 30 трилиони долари за само 10 години.

Во јануари ена од најголемите компании во Кина Dagong Global Credit Rating го намали американскиот суверен рејтинг од А-на БББ + поради загриженост дека земјата нема да го отплати долгот.