Американските компании планираат повисоки зголемувања на платите следната година кои ќе бидат највисоки од рецесијата 2007-2009 година, според новиот извештај, поради тесниот пазар на труд и највисоката инфлација во последните три децении.

Истражувањето на Конференцискиот одбор покажува дека компаниите одвојуваат просечно 3,9 отсто од буџетот за плати за зголемување на платите следната година, што е најмногу од 2008 година.

Истражувањето покажува и дека компаниите планираат да го зголемат опсегот на платите, што би резултирало со повисоки минимални, средни и максимални плати. Ова сугерира дека зголемувањето на платите може да влијае на сите работници во целата платежна скала на компаниите.

Резултатите се знак дека неодамнешното зголемување на платите во приватниот сектор веројатно ќе се пренесе во 2022 година. Приближно 39 отсто од испитаниците рекле дека инфлацијата била вклучена во нивната одлука да издвојат средства за зголемување на платите следната година, според Волстрит журнал.

– Влијанието на платите врз инфлацијата и инфлацијата врз платите сега е посилно отколку што беше во последните децении, рече Гад Леванон, главен економист во Конференцискиот одбор.

Конференцискиот одбор, тинк-тенк, анкетираше 229 американски компании од различни сектори во ноември. Повеќе од половина од компаниите имаа повеќе од 10.000 вработени.