Два федерални регулатори изрекоа парична казна на американската банка „Wells Fargo“ со 1 милијарда долари затоа што ги принудила корисниците да платат за осигурување на автомобилите и наметнување нелојални трошоци за носителите на хипотеки, објави „CNNMoney“.

Казната е најавена од страна на Бирото за заштита на потрошувачите (Consumer Financial Protection Bureau) и Канцеларијата за контрола на валутата (Office of the Comptroller of the Currency). Ова е најголемата казна што ја наметна администрацијата на Трамп на банка од „Wall Street“.

Минатата година „Wells Fargo“ се извини за наплата на 570.000 корисници за осигурување на автомобил, на кои не им било потребно. Внатрешниот преглед на „Wells Fargo“ открил дека околу 20.000 од овие клиенти не биле во можност да ги платат своите автомобилски кредити и тие биле одземени делумно поради непотребните трошоци за осигурување.

Во октомври, банката откри дека некои сопственици на хипотеки им било нелегално наплатено за пропуштена каматна стапка, иако одложувањата биле резултат на „Wells Fargo“.

Главниот извршен директор Тимоти Слоан во петокот рече дека банката, која е скандализирана, постигна напредок во „исполнувањето на нивното ветување да ги разгледа сите практики и да ги поправи работите за своите клиенти“.

„Тие го заслужуваат само најдоброто од „Wells Fargo“ и ние сме посветени тоа да го обезбедиме за нив“, додаде тој.

Во февруари, Федералните резерви воведоа парична казна без преседан на „Wells Fargo“ за „широко распространета злоупотреба на клиенти“, вклучувајќи и создавање на 3,5 милиони лажни сметки за клиентите.

Како резултат на казната на „Wells Fargo“, таа нема да може да ја прошири својата големина на крајот од минатата година кога имаше средства од 2 илјади милијарди долари, додека ФЕД смета дека тоа го расчистило нејзиното однесување.