Властите на САД ја прекинаа продажбата на берзата во Чикаго на група кинески инвеститори. Причината е дека, според регулаторите, нема доволно информации за идните купувачи, што би можело да ја загрози можноста за следење на берзанскиот бизнис по договорот.

Мерката на Комисијата за хартии од вредност стави крај на двегодишната битка за одобрување на договорот и го нагласува создавањето на понепријателска средина за кинеските инвеститори под администрација на американскиот претседател Доналд Трамп.

Самиот договор исто така беше коментиран од шефот на државата за време на неговата изборна кампања како пример за тоа како работните места и средствата ја напуштаат САД.

Првично, американскиот регулатор ја одобри продажбата во август, но во неколку моменти подоцна, членовите на комисијата ја вратија одлуката за понатамошно ревидирање.

Против продажбата, сепак, не беа само од претставниците од кампот на Трамп. Американските пратеници од двете страни остро ја критикуваа продажбата на берзата во заедничко писмо до регулаторот. Тие велат дека ќе и дадат на кинеската влада пристап до финансискиот пазар во САД.

Аквизицијата, која беше предложена во февруари 2016-та година, чини 25 милиони долари. Тоа е дело на „Chongqing Casin Enterprise Group“, приватна компанија која инвестира во недвижности и финансии.

Самиот пазар на акции е релативно мал и претставува 0,5% од американското тргување со акции.

По двегодишно одложување, одлуката на регулаторот изрази сомнеж за иднината на берзата. Според нејзиното раководство, таа има потреба од нов капитал за да инвестира во своето работење и да привлече нови клиенти.