(Блумберг) – Договорот за Brexit, преговаран од премиерот Тереза ​​Мај, ќе го намали економскиот резултат во текот на следната деценија повеќе во споредба со престојот во Европската унија, велат истражувачите.

Договорот ќе го намали бруто домашниот производ по глава на жител за меѓу 1,9 и 5,5 отсто наспроти членството во ЕУ, изјави тимот, предводен од економистот Џонатан Портес. Излегувањето од Унијата без договор може да го намали производството по глава дури за 8,7 отсто.

Заштедите на придонесите од Обединетото Кралство во буџетот на ЕУ ќе сочинуваат само дел од потенцијалната штета за економијата, според заедничкиот труд на Центарот за економски перформанси и академскиот тинк-тенк „Велика Британија во Европа која се менува“. Договорот ќе ги намали и достапните пари за јавните услуги.

Трговските бариери и намалувањата на работната сила на имигрантите “кои ќе го напуштат Обединетото Кралство ќе биде значително помало отколку што инаку би биле на среден и долг рок”, рече Портес. “Тоа, од своја страна, би значело повисоки даноци или јавни трошоци”.

Истражувачите велат дека треба да го задржат проценетиот спектар на излезна загуба раширен поради “многу значајните несигурности кои се вклучени”.

Јавните финансии во Велика Британија ќе бидат пониски меѓу 0,4 проценти и 1,8 проценти од БДП, што е уште полошо во однос на договорот на Тереза Мејј, или 1 процент и 3,1 проценти пониско во сценариото- излез без договор, објаснува студијата.

Пратениците ќе имаат луксуз да читаат повеќе цифри како овие, пред конечно да ја донесат одлуката за гласање во Парламентот. Банката на Англија, Министерството за финансии и истражувачките куќи прават напори во последен момент да обезбедат квантитативни докази за да го покажат економското влијание на Brexit пред гласањето, кое е поставено за 11-ти Декември.

Brexit ќе ја намали економијата на Обединетото Кралство за 100 милијарди фунти годишно до 2030 година, предупреди во понеделникот одделниот извештај на Националниот институт за економски и социјални истражувања. Тоа е еквивалентно на годишното производство на Велс или индустријата за финансиски услуги во Лондон.