Крипто-пазарот е премногу оптимист во врска со претстојното лансирање на фондови со размена на спот етер (ETF) во САД, со нето капитален прилив од 20 милијарди долари во првата година, бидејќи криптовалутата има квалитети кои се привлечни за Wall Street. Ова е според извештајот на „Steno Research“ цитиран од „CoinDesk“.

„Продолжуваме да прогнозираме нето прилив од 15 до 20 милијарди долари во првите 12 месеци, дури и земајќи го предвид одливот од „Grayscale Ethereum Trust“ (ETHE)“, напиша високиот аналитичар Мадс Еберхард, додавајќи дека тоа треба да ја зголеми вредноста на етер во однос на долари и исто така во однос на биткоинот.

Се предвидува дека етерот ќе достигне најмалку 6.500 долари подоцна оваа година поради овие очекувани приливи во спот „ETF“, се вели во извештајот.

Заклучно со 14:30 часот, цената на етерот се зголеми за 1,7% за денот на 3.454,81 долари, а на биткоинот додаде 0,9% на 61.668 долари.

Спот етер „ETF“ се на пат да станат достапни за тргување во САД откако Комисијата за хартии од вредност (SEC) даде зелено светло за дополнителни поднесувања од страна на издавачите минатиот месец. Откако ќе се одобрат документите за S-1, новите производи ќе бидат пуштени во продажба, што наводно би можело да се случи веќе следната недела.

Помалите приливи во „Ether ETF“ во споредба со „Bitcoin ETF“ ќе имаат поголемо влијание врз етерот поради неговата пониска пазарна капа и значително послаба ликвидност. Како резултат на тоа, приливите во спот етер „ETF“ имаат поголема веројатност да изненадат нагоре отколку на надолна страна“, се наведува понатаму во извештајот.

Во „Steno Research“ се понапредни во однос на изгледите за текови во „ETF“-ови на место етер отколку другите. Според „Galaxy Research“, би можело да има 5 милијарди долари нето-приливи во „ETF“-ови на спот етер во првите пет месеци.

Од друга страна, менаџерот на средства „Bitwise“ предвидува 15 милијарди долари нето-приливи во првите 18 месеци.