Министерот за финансии, исто така, рече дека земјата очекува бројот на туристи кои ќе ја посетат во 2019 година да достигне 42 милиони

Турција има потреба од потпора, како и структурни реформи за нејзината економија. Ова го изјави министерот за финансии на земјата, Бербат Албуирак, за време на годишниот форум во Доха денеска.

“Не само што треба да ја подигнеме цената на лирата”, рече тој, додаде и „ дека економијата во земјата треба да го реформира структурното ниво“, цитираше Ројтерс.

Министерот за финансии, исто така, рече дека земјата очекува бројот на туристи кои ќе ја посетат во 2019 година да достигне 42 милиони.

Во четвртокот Турската централна банка објави дека ја задржува основната камата во земјата на ниво од 24%, како и очекување за поголем од очекуваното пад на инфлацијата во ноември.

Централната банка рече дека ќе се одржува построга монетарна политика, додека предвидувањата за инфлацијата не покажуваат значително подобрување.

На крајот на октомври Албаирак рече дека земјата планира да воведе даночни намалувања во голем број сектори, меѓу кои и оние за производството на автомобили, бела техника и мебел. Министерот за финансии, исто така, рече дека земјата ќе продолжи со своите мерки за забавување на инфлацијата.

Речиси еден месец подоцна тој сигнализираше повторно дека претстои нова реформа во даночното законодавство, која предвидува поедноставување на даночниот систем. Сепак, не се очекуваат нови прераспределби или отпуштања.

“Намалувањата, реструктирањата и отпуштањата, кои не се ефикасни, ќе бидат поништени и нови исклучоци и олеснувања нема да бидат воведени, освен ако не се потребни”, изјави буџетската комисија на министерот, кој исто така е и зет на претседателот Реџеп Ердоган.