RCEP опфаќа околу 30% од светскиот БДП, трговијата и населението

Јапонскиот парламент го одобри најголемиот договор за слободна трговија во светот, потпишан од 15 азиско-пацифички земји, вклучувајќи ја Кина и 10-члената асоцијација на нации од Југоисточна Азија (АСЕАН), со што се зголемува можноста за влегување на договорот во сила кон крајот на годината.

Регионалното сеопфатно економско партнерство (Regional Comprehensive Economic Partnership – RCEP) ќе создаде зона на слободна трговија што опфаќа околу 30% од светскиот бруто домашен производ, трговија и население. Ова ќе биде прв трговски договор на Јапонија, заедно со Кина и Јужна Кореја, нејзините први и трети најголеми трговски партнери.

Пактот, потпишан од 15-те земји во ноември минатата година, ќе стапи во сила 60 дена откако ќе биде ратификуван од шест членки на АСЕАН и уште три други земји. Од средата (28 април), Сингапур и Кина ги завршија процедурите за ратификација.

Договорот ќе ги елиминира тарифите за 91% од стоките и ќе воведе заеднички правила за инвестиции и интелектуална сопственост за промовирање на слободната трговија.

Владата очекува трговскиот договор да го зголеми јапонскиот БДП за 2,7% и да создаде 570 000 работни места.

РЦЕП ги групира 10-те членки на АСЕАН – Брунеи, Камбоџа, Индонезија, Лаос, Малезија, Мјанмар, Филипини, Сингапур, Тајланд и Виетнам – плус Јапонија, Кина, Јужна Кореја, Австралија и Нов Зеланд.

Индија беше еден од основачите, но ги напушти сите преговори во ноември 2019 година поради стравувањата дека нејзиниот трговски дефицит со Кина ќе се зголеми.