Јапонија и Јужна Кореја се согласија да го обноват договорот за размена на валути вреден 10 милијарди долари, надградувајќи се на подобрување на двонасочните врски за зајакнување на регионалната финансиска безбедносна мрежа во услови на зголемени геополитички ризици, пренесува „Ројтерс“.

Договорот за размена првпат бил договорен во 2001 година како алатка за помош на двете земји во борбата против финансиската криза, но тој никогаш не бил искористен и било дозволено да истече во 2015 година во услови на дипломатска тензија.

„Постои зголемена потреба за зајакнување на билатералните врски бидејќи глобалните и регионалните економии се соочуваат со голема неизвесност и ризици“, изјави за новинарите Масато Канда, заменик-министер за финансии на Јапонија за меѓународни прашања.

Договорот за размена на валути бил дел од амбициите на двете земји да ја промовираат соработката, додаде тој.

На својот врв во 2011 година, договорот бил вреден 70 милијарди долари.

Обновениот договор бил постигнат меѓу јапонскиот министер за финансии Шуничи Сузуки и неговиот јужнокорејски колега Чу Кјунг-хо на состанокот во Токио, во првиот дијалог меѓу министрите за финансии на двете нации по седум години.

Линијата за размена не е наменета за каква било непосредна употреба, но е значајна за зацврстување на мрежите за финансиска соработка, им рече Чу на новинарите по состанокот, се вели во извештајот на медиумскиот фонд.