Јапонската економија се намали побрзо од очекуваното во првиот квартал бидејќи слабиот јен продолжи да ги погодува потрошувачите, што претставува нов предизвик за притисокот на централната банка врз каматните стапки.

Прелиминарните податоци за бруто домашниот производ (БДП) од кабинетот во четвртокот покажаа дека јапонската економија се намали за 2,0 отсто на годишна основа во периодот јануари-март во споредба со претходниот квартал, што е побрзо од падот од 1,5 отсто забележан во анкетата на Ројтерс.

Јапонската економија забележа пад во првиот квартал од 2024 година, продолжувајќи го грубиот дел и сигнализирајќи дека инфлацијата поттикната од слабиот јен ја повредува побарувачката на потрошувачите.

Вкупните перформанси на економијата се во контраст со робусната заработка која неодамна ја објавија врвните јапонски извозници како Тојота Мотор и растот на берзата во изминатата година. Падот на јенот, кој неодамна се тргуваше на најниско ниво во последните 34 години во однос на доларот, им помага на конкурентноста на извозниците и има тенденција да ги зголемат нивните профити.

Податоците, кои беа ревидирани надолу, покажаа дека БДП едвај се зголемил во четвртиот квартал од 2023 година, поради намалувањето на проценките за капиталните расходи. Иако прелиминарните податоци за капиталните трошоци често се предмет на големи ревизии во последното издание, сеопфатните падови на сите компоненти на БДП сугерираат дека јапонската економија немала значителен двигател на растот во првиот квартал, пренесува Ројтерс.

Тоа може да создаде извесно двоумење за Банката на Јапонија, која ги зголеми каматните стапки во март за прв пат од 2007 година и оттогаш ја сигнализира својата намера да продолжи со затегнување на политиката.

„Можно е тајмингот на зголемувањето на каматните стапки да се врати назад во зависност од тоа како БДП би можел да закрепне во тековниот квартал“, рече Јошимаса Маруџама, главен пазарен економист во SMBC Nikko Securities.

Јошимаса рече дека економијата сигурно ќе закрепне во тековниот квартал поради растот на платите, но останува неизвесноста за трошењето во услужниот сектор, пренесува „Телеграф“.

Најавата дека Индија ќе ја престигне Јапонија по номинален бруто-домашен производ во долари во 2025 година, го шокираше Токио. До 2010 година, Јапонија беше неприкосновената втора по големина економија во светот, но сега е на работ да се лизне на петтото место.

Во проценките објавени кон крајот на април, Меѓународниот монетарен фонд посочи дека номиналниот БДП на Индија ќе достигне 4,34 трилиони долари (4,03 трилиони евра) во 2025 година, надминувајќи го јапонскиот 4,31 трилиони долари. Времето на скокот на Индија на четвртото место доаѓа една година порано од последната проценка на ММФ, што во голема мера се должи на слабоста на јапонскиот јен.

Падот на Јапонија во глобалниот економски пласман следи по потврдата на владата дека нацијата се лизнала зад Германија во 2023 година. Шокот што Индија веројатно ќе ја надмине Јапонија следната година е споредлив со 2010 година, кога засилената Кина ја замени Јапонија како втора по големина економија во светот.