Јапонската групација „Nippon Steel“ се согласи да ја купи „United States Steel Corp.“ за 14,1 милијарди долари во готовина, во зделка со која се става крај на повеќемесечната неизвесност околу иднината на американскиот производител на метали, пишува „Bloomberg“.

„US Steel“, основана во 1901-ва година и доминира во глобалната челична индустрија од 1991-ва до 2001-ва година, размислува за потенцијални трансакции од средината на август, откако ја отфрли понудата од конкурентот „Cleveland-Cliffs Inc.“ за 7,25 милијарди долари.

Започна драматични неколку недели на пазарот на челик бидејќи влијателниот синдикат на „United Steelworkers“ ја повлече својата поддршка за главниот извршен директор на „Cliffs“, додека малку познат купувач ја шокираше индустријата со уште поголема понуда, која подоцна ја повлече.

Според договорот, „Nippon“ ќе плати 55 долари по акција во готово. Договорот претставува премија од 142% во однос на цената на акциите на „US Steel“ во последната сесија.

„Nippon Steel“, најголемиот јапонски производител на челик и четвртиот по големина во светот, бара опции за раст во странство за да ги компензира голем број предизвици со кои се соочуваат неговите сегашни операции. Договорот ќе и даде значајна основа во американската челична индустрија и особено на профитабилниот автомобилски пазар, каде „US Steel“ е клучен снабдувач.

Договорот ќе создаде секторски гигант со фабрики низ целиот свет – од Словачка до Осака до Пенсилванија. „Nippon Steel“ сака да се прошири во странство бидејќи се бори со забавувањето на домашната побарувачка, брзо слабеењето на јенот и зголемената конкуренција во Азија. Фирмата ги затвора фабриките во Јапонија поради слабата побарувачка, додека бара странски средства за раст.

Компаниите се согласија „US Steel“ да го задржи своето име и седиште. „Nippon Steel“, исто така, вели дека ќе ги почитува сите договори што „US Steel“ ги има со синдикатот „United Steelworkers“.

„US Steel“ претрпе драматична промена во последниве години под раководството на извршниот директор Дејвид Бурит, бидејќи неговиот инвестициски фокус се префрли од традиционалното производство на челик од железна руда кон помодерни и помалку загадувачки погони кои наместо тоа го топат старо железо.