Во текот на изминатите неколку години, голем број компании се обидоа да дејствуваат како криптовалутен еквивалент на банка, ветувајќи им профитабилни поврати на клиентите кои ги депонирале своите биткоин или други дигитални средства, се вели во истражувањето на Асошиејтед Прес.

Во рок од помалку од 12 месеци, речиси сите најголеми од тие компании пропаднаа спектакуларно. Минатата недела, Genesis го поднесе своето барање за банкрот според поглавјето 11, приклучувајќи им се на Voyager Digital, Celsius и BlockFi на листата на компании кои или поднеле барање за заштита од стечај или згаснале.

Оваа подгрупа на индустријата се зголеми додека ентузијастите за криптовалути бараа да изградат свој паралелен свет во финансиите, неповрзан со традиционалното банкарство и валутите издадени од владата. Но, без заштитни мерки, и без владина контрола, овие компании пропаднаа на начин како домино. Она што започна со колапс на една крипто-компанија во мај се прелеа на една фирма за заеми на крипто, а потоа и на следната.

Понатаму, владините регулатори почнаа да ја намалуваат способноста на компаниите за заеми со крипто да ги рекламираат своите услуги, велејќи дека нивните производи требало да бидат регулирани од регулаторите за хартии од вредност.

Колапсот потсетува на финансиската криза од 2008 година, но во многу помал обем. Нема грижи дека колапсот на овие крипто фирми ќе влијае на пошироката економија.

Компаниите за заеми на крипто, како Voyager, Genesis и BlockFi, се обидуваа да го направат она што го прават банките во традиционалните финансии: да земат крипто депозити, да им дадат на штедачите дивиденда на складираните крипто, а потоа да дадат заеми за да заработат профит. Тоа е она што банкарската индустрија го прави стотици години, но со валути санкционирани од владата.

Најголемиот недостаток на крипто заемите е недостатокот на заштитни мерки. Нема осигурување на депозити, државен прекин, па дури и приватен ентитет за заштита на штедачите доколку нивната крипто банка пропадне. Ова беше добро кога цените на крипто се зголемуваа бидејќи банките за обезбедување во замена за заемите се зголемуваа во вредност.

Побарувачката за крипто депозити беше толку висока, што фирмите беа подготвени да платат принос од 10% повеќе на крипто имотите на штедачите.

Но, тогаш цените на крипто почнаа да паѓаат и продолжија да паѓаат. Биткоинот, на пример, падна од над 65.000 долари во ноември 2021 година на под 17.000 долари минатиот ноември. Како резултат на тоа, голем дел од основниот колатерал што го држеле овие фирми станал помалку вреден од заемите што ги издале, со што неколку „крипто банки“ станале несолвентни.

Првите две крипто-заеми кои пропаднаа беа Celsius и Voyager Digital. Компаниите беа изложени и на пад на цените на крипто, како и на ризични заеми дадени на крипто хеџ-фондови како Three Arrows Capital, кој беше принуден да се ликвидира и да згасне во јуни.

BlockFi, уште еден заемодавач на крипто, се сврте кон тогашниот крипто гигант FTX и неговиот основач Сем Банкмен-Фрид за спас. Bankman-Fried му даде финансиски спас на BlockFi, еден од неколкуте потези кои заработија пофалби на Бенкмен-Фрид како спасител или финансиски заштитник за крипто индустријата.

Но, сопствениот банкрот на FTX во ноември, предизвикан од високоризичното кредитирање на неговиот поврзан хеџ-фонд Alameda Research, доведе до исчезнување на финансискиот спас на BlockFi. Банкротот на BlockFi стана неизбежен. Во шоуто за тоа колку станаа испреплетени овие крипто заемодавци, Genesis направи милијарди заеми на Аламеда.

Оптоварени со лоши заеми, многу од овие високотехнолошки фирми доживеаја многу стар феномен: штедачите сакаа да си ги вратат парите и започна банкарско трчање.

ШТО Е СЛЕДНО?

Десетици илјади клиенти во овие фирми за заеми со крипто сега чекаат да видат дали нивните средства може да се вратат или да се најдат на суд за стечај, што би можело да потрае со месеци, па дури и со години. Во Genesis, повеќе од 900 милиони долари во средства на клиентите сега се затворени во банкрот.

Не е јасно дали крипто заемите ќе се вратат наскоро. По неуспехот на FTX, гигантот за размена на крипто Binance објави дека ќе основа сопствен фонд за да обезбеди финансирање за спасување на крипто фирма во неволја, идеја што потекнува од централно банкарство или осигурување на депозити спонзорирано од владата.

Понатаму, крипто-индустријата се чини дека доаѓа до идејата за некаква регулатива, која би обезбедила минимум заштитни мерки за штедачите или инвеститорите што не постои во моментот. Минатата година имаше неколку нацрт-закони во Конгресот, но со промената на контролата на републиканците во Претставничкиот дом, не е јасно дали пошироката републиканска партија има интерес да ја регулира крипто индустријата.