Новиот претседател на Аргентина, Хавиер Милај, кој положи заклетва пред неколку дена, сè уште не се откажал од своите планови да го укине пезосот, откако го девалвира за повеќе од 50 отсто на 12 декември, изјави министерот за економија Луис Капуто. „Целта останува иста – да се оди на доларизација“, нагласи Капуто на нетелевизискиот канал LN+ во неговото второ вечерно интервју оваа недела.

Капуто, кој ја објави веста за девалвација на националната валута од 54% во однос на американскиот долар по затворањето на локалните пазари на 12 декември, одби да обезбеди распоред за напуштање на пезосот, но нагласи дека тоа не е краткорочна цел. И тој потсети дека претседателот ја ставил доларизацијата и затворањето на централната банка на Аргентина меѓу неговите главни приоритети за време на изборната кампања и не отстапил од нив.

Економскиот министер, исто така, рече дека агресивната девалвација на валутата на пезосот треба да започне да поставува нови инфлациски очекувања.

Годишен раст на потрошувачките цени во Аргентина надмина 160% дури и пред почетокот на „шок терапијата“ на Мајли, која вклучува и агресивни кратења на трошоците поради предвидувањата дека проблемите ќе се продлабочат во наредните месеци. Месечната инфлација во ноември достигна речиси 13 отсто, покажуваат податоците објавени на 13 декември од Заводот за статистика на земјата.

Наместо постепено девалвирање на локалната валута, новиот кабинет претпочиташе да реагира превентивно за да го приближи официјалниот девизен курс до оној на паралелните пазари, објаснува Капуто. Целта е да се „контролира оваа репресивна инфлација“, како и очекувањата и да се спречи месечниот раст на цените да надмине 20 проценти.

Таканаречениот своп на „блу чип“ (забелешка ед. – вид меѓународна трговска трансакција во која инвеститорот купува странско средство, по правило амортизирано, а потоа го тргува на домашно тло, традиционално – по повисока цена), што покажува колку можат да добијат Аргентинците за нивните пари на црниот пазар изнесуваше околу 1.040 пезоси за еден американски долар. долар на 14 декември.
По првичната девалвација на аргентинската валута, која ја промени официјалната стапка од 366,5 на 800 пезоси за долар, Капуто повтори дека отсега таа стапка ќе се намалува за 2% секој месец.

Очигледно, проблемите што го придружуваа економскиот експеримент на Мили го натераа претпазливо да продолжи со доларизацијата и затворањето на аргентинската централна банка.

Како прво, Аргентина и САД се фундаментално различни економии, а вистинската монетарна политика за едната може да биде погрешна за другата. Во оваа смисла, земјите мора да бидат крајно внимателни кога се откажуваат од слободата да водат сопствена каматна политика и да ги девалвираат своите валути.

Вториот проблем е многу попрактичен и е поврзан со стекнување на доволна количина зелени банкноти за спроведување на доларизацијата. Во моментов, централната банка на земјата ги потроши речиси сите свои резерви во американски долари и нема пристап до светските пазари на капитал за да набави средства за поддршка на економскиот раст. Теоретски, Милај би можел да побара заем од ММФ, но изгледите за успех се мали бидејќи Буенос Аирес веќе е најголемиот должник на меѓународниот заемодавач со својот пакет заеми од 44 милијарди долари. долар.

ММФ, исто така, негува сомнежи дали доларизацијата ќе биде можна на краток рок. Едноставно затоа што пезосот прво би требало значително да депрецира, а послабата валута би ги зголемила цените и инфлацијата.

Трето, дури и да се најде решение за техничките проблеми околу повлекувањето на пезосот, шок-терапијата на Мајли многу брзо ќе му се врати како контраефект. Доларизацијата е еднонасочна улица – ќор-сокак политичко коцкање што може да ја турне Аргентина во нестабилен курс и да ја уништи нејзината економија.

Економистите проценуваат дека многу од предложените реформи на претседателот ќе бидат непопуларни, особено меѓу Аргентинците со ниски приходи, и веројатно ќе ги подгреат социјалните тензии предводени од моќните синдикати и социјални движења во земјата. А резултатот може да биде поларизирана и поделена политика и краток меден месец за Мили.