Грчкиот јавен долг значително се зголеми во споредба со минатата година и во услови на глобалната криза на цените и високата инфлација, ставајќи го нивото на вкупниот долг на 193% од БДП, што доведува до загриженост дека земјата може да се движи кон финансиски крах.

Во Грција, инфлацијата за јуни изнесуваше 11,6%, од 10,5% забележана во мај 2022 година, една од највисоките стапки во еврозоната. Во меѓувреме, според податоците на грчката статистичка служба (ЕЛСТАТ), јавниот долг се зголемил за 13.417 милијарди евра во периодот од првиот квартал од 2021 до вториот квартал од 2022 година.

Во меѓувреме, приходите на општата влада изнесуваат 18.982 милијарди евра во споредба со 16.340 милијарди евра минатата година.

Штефан Леге, предавач по економија на Универзитетот Сент Гален во Швајцарија, рече дека земјата, заедно со Италија, која е во слична ситуација, би можеле да се упатат кон проблеми поради високите нивоа на јавен долг.

„Се врати стравот дека Италија или Грција или некои други земји нема да можат да си дозволат повисоки нивоа на камати и на крајот би можеле да банкротираат“, рече Леге.

На почетокот на јули, „Фич“ ѝ даде на Грција позитивна перспектива за ББ, но предупреди дека соодносот на долгот до 2024 година сè уште се прогнозира да биде меѓу највисоко оценетите и повеќе од три пати од други ББ земји.

Зголемените трошоци за храна, енергија и гориво доведоа до значителни критики на владата и се шепоти за предвремени избори наесен. Премиерот Киријакос Мицотакис, избран во 2019 година, рече дека тоа нема да се случи, бидејќи негов приоритет останува да донесе низа реформи.

„Не гледам во анкетите за распишување избори. Имаме влада со силно мнозинство и моја обврска е да ја обезбедам стабилноста на земјата“, изјави тој за Радио Скај.