Австралија ќе воведе закони кои ќе им овозможат на работниците да игнорираат повиците и пораките без причина од нивните шефови надвор од работното време.

„Правото на исклучување“ е дел од серијата промени за вработување предложени од федералната влада за заштита на правата на работниците.

Слични закони веќе се во сила во Франција, Шпанија и други земји од Европската унија.

Мнозинството сенатори изразија поддршка за мерката, рече во средата министерот за вработување Тони Бурк од владејачката Лабуристичка партија. Преку правото на исклучување, тоа ги спречува вработените да работат неплатено прекувремено, рече Бурк.

Она што го расправаме е дека некој кој не е платен 24 часа не треба да биде казнет ако не е онлајн и достапен 24 часа на ден, рече во средата премиерот Ентони Албанесе.

Законот треба да се гласа во парламентот следната седмица. Некои политичари, здруженија на работодавачи и челници на компании предупредија дека овој закон ќе ја поткопа конкурентноста и ќе ја загрози транзицијата кон пофлексибилно работно време.

Зелените, кои први го предложија правилото минатата година, го сметаат за голема победа за нивната партија.

Во просек, Австралијците работат шест недели неисплатена прекувремена работа годишно“, рече лидерот на партијата Адам Бандт, додавајќи дека тоа изнесува околу 60 милијарди долари неисплатени плати.„Тоа време е твое. Не од вашиот шеф, заклучи тој.