Австрија го тестира првото беспилотно летачко такси во Европа. “Дрон” такси – партнерство помеѓу кинеската фирма EHang и австриската аеронаутичка компанија FACC – го направи своето прво патување на стадионот во Виена во четвртокот. FACC, кој вели дека авионите со двосед можат да патуваат 30 минути со брзина до 150 километри на час, открива дека добиле неколку илјади нарачки за авионот од 300.000 евра. Компаниите како што се Ербас, Убер и Аеромобил исто така работат на автономни летачки возила.