Австрија потроши повеќе од 10 милијарди евра за спасување и уништување на банки кои не успеаја по финансиската криза, покажуваат новите студии на австриската централна банка и Фискалниот совет.

Hypo Alpe-Adria Bank International AG беше далеку најголем виновник по неговата неуспешна експанзија во земјите од поранешна Југославија.

Трошоците што ги произведе „Хипо Алпе Адрија“ за Австрија беа околу осум милијарди евра.

Втората најскапа банка за земјата е „Комуналкредит Австрија“, во која државата инвестираше скоро три милијарди евра за враќање на банката.

Каматните плаќања од Ерсте Груп Банк АГ, Рајфајзен банка Интернешнл АГ и Баваг Груп АГ за привремена поддршка на капиталот ги намалија нето-трошоците.