На повидок се нови намалувања на цената на природниот гас во Бугарија, но, Комисијата за регулирање на енергетиката и води не ветува намалување на цената на пареата и топлата вода од 1 јули, па дури дозволува и благо поскапување. Ова стана јасно на состанокот на КЕВР во средата, на кој се разгледуваше барањето на Булгаргаз за цената на синото гориво во април.

И повеќе – од податоците што „Булгаргаз“ ги достави до КЕВР, јасно е дека повеќе од половина од потрошувачката во земјава во моментов покрива со евтиниот азербејџански гас. Во моментов, сметките на државното претпријатие покажуваат дека во април природниот гас може да поевтини за околу 8 отсто во април и да се продава за околу 98 лева за мегават час без даноци и давачки.

А цената за мај може да биде уште пониска – околу 88 лева за мегават час, објасни на средбата директорката на „Булгаргаз“ Деница Златева. Доколку продолжи овој тренд, постои можност пареата и топлата вода да ги задржат сегашните стапки и во претстојната грејна сезона, посочи претседателот на Регулаторот за енергетика Иван Иванов, анализира БГНЕС.

„Миксот на цени за април го вклучува целото количество на природен гас испорачано преку интерконекторот „Бугарија-Грција“ (IGB), според долгорочниот договор со Азербејџан. Овие количини покриваат 51,9 отсто од потрошувачката на земјата и се од клучно значење за постигнување поволни цени на синото гориво“, објаснуваат од Комисијата за енергетика.