Главниот извршен директор на Беркшир Хатавеј и некогаш најбогат човек во светот, Ворен Бафет, донираше 2,9 милијарди американски долари за добротворни цели од почетокот на годината.

Бафет ги распредели средствата во форма на акции од класа Б на Беркшир Хатавеј во корист на пет фондации на кои тој дава годишни донации затоа што вети дека ќе донира 99 проценти од своето богатство пред да умре.

Овие пет темели се: Фондацијата Бил и Мелинда Гејтс, Фондацијата Сузан Томпсон Бафет, Фондацијата Хауард Г. Бафет, Фондацијата Шервуд и Фондацијата Ново.

Последните четири темели беа основани од членови на семејството Бафет, додека последните три се раководат од едно од неговите три деца.

Најновите донации на Бафет собраа добротворни исплати на над 37 милијарди американски долари од 2006 година.

Бафет и Бил Гејтс започнаа „Завет на давање“ во 2010 година за да ги натераат милијардерите да донираат поголем дел од своето богатство во добротворни цели.