Зголемувањето на дефицитот на побарувачката и снабдувањето може да доведе до глобален недостиг на бакар, што за четири години ќе се искачи на 20.000 долари по тон.

Залихите на бакар измерени во тони во моментов се на нивоа запишани пред 15 години и се доволни за да покријат само три недели побарувачка, според Мајкл Видмер, стратег на пазарите на стоки во втората по големина банка во САД, Банката на Америка, во анализата на CNBC.

„Во овој поглед, предвидуваме дефицит на пазарот на бакар и понатамошен пад на залихите оваа и следната година“, вели аналитичарот.

Тој додава дека со акциите, кои се близу до точката каде што е можна голема нестабилност на временскиот распон, постои ризик цената на самото место да ја надмине цената на фјучерсите.

Порастот на нестабилноста како резултат на падот на залихите не е невиден, посочува Видмер, истакнувајќи дека во магацините на лондонската берза за метали имало недостиг на никел во текот на 2006/07 година.

Банката на Америка проценува дека цените на бакарот ќе скокнат на 13.000 американски долари по тон во наредните години, откако минатата недела достигнаа 10.000 долари за прв пат во скоро 10 години.

„Доколку не се исполнат нашите очекувања за зголемување на понудата на овој материјал на секундарниот, нетранспарентен пазар, акциите може да се потрошат во следните три години, што ќе доведе до уште поостар скок на цената на„ црвениот метал“ до над 20.000 долари по тон”, заклучи тој.

Високите цени на бакарот дополнително се поддржани од послаб долар и растечкиот пресврт на економиите кон зелената инфраструктура, според Дејвид Нојхаузер, основач и извршен директор на американскиот Хеџ Фонд, Ливермор Партнерс.