Вработените во одделот за финансии, управување со ризик, правни услуги, технологија и кредитирање ќе бидат засегнати

Банката на Америка го заврши процесот на своите банкарски и финансиски операции од Лондон во Европа, префрлајќи се во новото седиште во Даблин, Ројтерс ја цитираше банката – по добивањето на сите потребни регулаторни и судски одобренија.

Меѓународните банки основаат подружници во ЕУ за да осигураат дека продолжуваат да им служат на своите клиенти. Нивните лондонски филијали може да го изгубат правото да работат во ЕУ, а излезот на Британија од ЕУ е сé уште несигурен.

Како дел од подготовките за Brexit, Bank of America најави минатата година дека ќе се спои во Bank of America Merrill Lynch International, базирана во Лондон и ќе отвори подружница во Даблин.

Минатата година Bank of America стана првата американска банка која го избра Даблин за новото седиште за своите операции во ЕУ. Зголемувањето на финансискиот центар во главниот град на Ирска се натпреварува со Франкфурт и Париз за привлекување на лондонските филијали кои бегаат од таму.

Bank of America ќе премести 125 работни места од Велика Британија, најмногу во Ирска, како дел од преземените активности, се наведува во корпоративната информација, цитирана од Ројтерс.

Банката информира дека вработените во одделот за финансии, управување со ризик, правни услуги, технологија и кредитирање ќе бидат засегнати. Овие потези ќе бидат комбинација на работници кои ќе се преселат и вработување на нови, а овој процес, кој започна во јули, ќе трае до декември оваа година.

Преземените активности се првата фаза од преместување на работните места, втората фаза ќе стане можна во зависност од исходот на преговорите на Велика Британија со ЕУ, објави банката. Втората фаза главно ќе доведе до промена на работните места во Франција, како и во Ирска, Германија и други локации.

Bank of America најави денеска дека во моментов во Даблин работат 800 вработени и дека нејзините нови европски централи ќе оперираат преку филијалите во Амстердам, Брисел, Франкфурт, Лондон, Мадрид, Милано, Париз и Цирих.