Десетици илјади луѓе на божикното утро беа пречекани од неочекуван добродетел – банката „Сантандер“, која по грешка уплатила 155 милиони евра на 75.000 сметки, пишуваат медиумите.

Вработените во „Сантандер“ сега брзаат да ги вратат парите, а оваа задача е тешка бидејќи голем дел од нив е уплатен на сметки во други банки, јави Би-Би-си.

Настаната била грешка кога двапати биле извршени плаќања од деловни сметки од 2000 година.

Од банката нагласиле дека веќе почнале разговори со други банки.

Од „Сантандер“ изјавиле дека тие банки ќе се обидат да ги вратат парите од сметките на нивните клиенти.

Сепак, не е јасно како ќе постапат банките во случај нивните клиенти веќе да ги имаат потрошено парите.

Од банката навестиле дека најверојатно и директно ќе стапат во контакт со луѓето за да ги вратат парите.